Proslavljena Velika Gospa

velika gospa posusšje

U našoj župi tradicionalno je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velika Gospa. Kao i svake godine, i ove godine naša je župa organizirala slavlje devetnice na čast te svetkovine. Kroz devetnicu promišljali smo o Opomenama svetoga Franje koje su bila svojevrsna Franjina duhovna oporuka kako nasljedovati stope Gospodina našega Isusa Krista.

Svakog dana devetnice vjernici su imali priliku izmoliti pobožnost krunice u 18.30 te nazočiti misnom slavlju u 19.00 sati. Prije početka misnog slavlja molila se molitva devetnice na čast Velike Gospe koju su predmolili naši fratri iz župne kuće. Također, svaki dan misnim slavljem je predsjedao uvijek drugi svećenik koji bi bio pozvan u našu župu. Uočnica svetkovine svečano je obilježena procesijom i misnim slavljem. U 18.00h slavlje je započelo devetnicom na gradskom groblju „Martića križ“, odakle je krenula procesija kroz Ulicu fra Grge Martića i Ulicu kralja Tomislava do crkvenog dvorišta. Tijekom procesije molila se Gospina krunica. Devetnicu je predmolio župnik fra Mladen Vukšić. Euharistijsko slavlje predslavio je don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Kao i prethodnih godina, vjernici su imali priliku za sakrament svete ispovijed prije i tijekom svake devetnice. Tako su vjernici naše župe spremno i čistih srca dočekali blagdan Velike Gospe.

Don Mladen Parlov istaknuo je važnost molitve u obitelji i to po zagovoru naše nebeske majke Marije. Pozvao je da nam Gospa bude uzor u poniznosti i prihvaćanju volje našega Boga. Istaknuo je poniznost i njenu vjeru kao prvo Marijino blaženstvo. “Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina”! (Lk 1,45) Pred kraj mise blagoslovljena su brojna djeca koja su bila prisutna na misi i koja se okupila pred oltarom.

Na dan svetkovine ispovijed je počela u 6.00h, a svete mise su se slavile u 7.00, 9.00, 11.00 i 19.00 sati. Svečana sveta misa slavljena je u 11.00h. Misu je, kao i na uočnicu, predslavio don Mladen Parlov. Don Mladen je uputio poučnu poruku koja je za cilj imala stvoriti bistrinu svijesti kod mladih i potaknuti ih na razmišljanje o iluzijama koje današnji svijet nudi te da si postave pitanje kako oni danas žive i koliko je Bog prisutan u njihovom životu. Zaključio je propovijed riječima blaženog Alojza Stepinca. „Tko se Boga boji, nikoga se ne boji.“ Jer zna da je Božja zadnja. „Tko se Boga ne boji, svega se boji.“ Boji se za posao, zdravlje, život, financije. Zato vrati se na božje strahopoštovanje i vidjet ćeš blagoslove“, kazao je don Mladen.

Na svečanom misnom slavlju nisu sudjelovali samo župljani, nego i ljudi iz drugih župa koji su došli na hodočašće. Na koncu euharistijskoga slavlja prisutnima se obratio župnik fra Mladen Vukšić. Nakon izrečene čestitke svim župljanima, zahvalio se svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji ovoga slavlja.

velika gospa posušje

velika gospa posušje

velika gospa posušje

velika gospa posušje

velika gospa posušje

velika gospa posušje

2024  Župa Posušje