Križni put

Križni putMeđu pobožnim vježbama kojima vjernici časte Gospodinovu Muku malo je toliko omiljenih kao što je Križni put. Pomoću te pobožne vježbe, vjernici sućutno prolaze posljednji dio puta kojim je prošao Isus tijekom zemaljskoga života: od Maslinskog brda, gdje je u „predjelu zvanom Getsemani“ (Mk 14,32) Gospodin bio u „smrtnoj muci“ 
(Lk 22,43), sve  do brda Kalvarije, gdje je bio raspet između dvaju razbojnika (usp. Lk 23,33), te do vrta gdje je položen u nov grob, iskopan u stijeni (usp. Iv 19,40-42).
 
Svjedočanstvo ljubavi kršćanskoga puka za tu pobožnu vježbu bezbrojni su križni putovi podignuti u crkvama, svetištima, u klaustrima i na otvorenome, na poljima ili na padinama nekoga brežuljka, kojemu pojedine postaje daju dojmljiv izgled.
 
Križni put je sažetak različitih pobožnosti, niknulih od srednjega vijeka nadalje: hodočašća u Svetu Zemlju, tijekom kojega su vjernici pobožno posjećivali mjesta Gospodinove muke; pobožnosti „Kristovih padova“ pod teretom križa; pobožnosti „Kristovih bolnih putova“, koja se sastoji u procesijskome kretanju od jedne do druge crkve u spomen onih putova kojima je Isus išao tijekom svoje muke; pobožnosti „Kristovih postaja“, tj. trenutaka kada se Isus zaustavio tijekom puta prema Kalvariji, jer su ga na to prisilili krvnici, ili jer je bio shrvan umorom ili pak jer je – potaknut ljubavlju – pokušao razgovarati s muškarcima i ženama, prisutnima u njegovoj muci.
 
U svome sadašnjem obliku, posvjedočenom već u prvoj polovini 17. st. Križni se put, koji se osobito proširio Leonard da Porto Maurizia (umro 1751.) a koji je Sveta Stolica odobrila i obogatila oprostima, sastoji se od četrnaest postaja.
 
U pobožnoj vježbi Križnoga puta slijevaju se različiti karakteristični izričaji kršćanske duhovnosti: poimanje života kao puta ili hodočašća; kao prelaska, pomoću otajstva Križa iz zemaljskoga progonstva u nebesku domovinu; želja za dubokim suoblikovanjem Kristovoj muci; zahtjevi nasljedovanja Krista, zbog čega učenik treba ići za Učiteljem, svakodnevno noseći svoj križ (Lk 9,23).
 
Zbog svega toga Križni put jest vježba pobožnosti, osobito prikladna za korizmeno vrijeme. 
2023  Župa Posušje