BRATSKI I PASTORALNI POHOD POSUŠKOM GRACU

posuski gradac

 

Dana 5.studenog 2019. posuški trećari zajedno sa trećarima iz Čitluka posjetili su mjesno bratstvo Posuški Gradac. Susret je počeo u 18:00 u župnoj crkvi sv. Franje pozdravom fra Valentina Vukoje, župnika Posuškog Graca i duhovnog asistenta gradačkih trećara.

Na samom početku susreta u jedan zajednički duh trećare podijeljene u dva kora spojila je molitva časoslova. Potom je uslijedilo klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Valentin.

Nakon klanjanja je fra Ivan Landeka održao predavanje na temu „Obitelj“, na temelju pobudnice Ivana Pavla II „Obiteljsko zajedništvo“ iz 1981. godine. Fra Ivan je spomenuo da je brak sakrament – misijska djelatnost unutar Crkve.

Komunizam je po svom planu želio stvoriti novoga čovjeka. I danas se javljaju pokreti koji želi stvarati novoga čovjeka i to izvan okvira koji postoji u prirodi. Božji naum o braku i obitelji jest ženidba muškarca i žene koji će postati jedna zajednica. Njihova ljubav je snaga tog zajedništva, a djeca su dar Božji u toj zajednici. Suvremenu generaciju mladih nazivaju „generacija bez oca“, a otac treba jačati obitelj. Roditeljstvo je sudjelovanje u djelu Boga Stvoritelja. Crkva je učiteljica i pratiteljica supružnika. Pitanje odgoja prvenstveno je pravo roditelja, država ne bi smjela zadirati i prisvajati si to pravo. Obitelj je stanica društva i svetište crkve.

Želja pape Ivana Pavla II je bila da biskupi, svećenici i ostali članovi crkve posebnu pažnju posvete obitelji. U svojoj pobudnici „Obiteljsko zajedništvo“ Ivan Pavao II kaže da je bračna zajednica i obitelj ispunjavanje i vršenja evanđelja. Na kraju je naglasio da smo mi, franjevački svjetovni red, izabrali služenje Evanđelju na obiteljski način te nam kao takvima udijelio blagoslov.

Nakon fra Ivanovog predavanja okupljene je pozdravila ministra Marijana Grubišić i iskazala dobrodošlicu svima nazočnima. Poslije duhovne okrjepe uslijedila je i tjelesna okrjepa koju je obilato pripremilo gradačko bratstvo. Neka sve bude na veću slavu Božju.

Kako samo okrepljuje druženje s našom dragom braćom i sestrama! (1. Kor. 16:17, 18)
Na taj način pokazujemo gostoljubivost i ohrabrujemo jedni druge (Rim. 12:13; 1. Petr. 4:9)

2024  Župa Posušje