Vukovar 2019.

vukovar 1

Ni ove godine Posušje i njegovi Framaši, zajedno sa župljanima, nisu zaboravili grad Vukovar. Grad koji je simbol ljubavi i odanosti prema domovini, grad koji je tri mjeseca pružao otpor moćnom neprijatelju i koji je pao kada su gotovo svi resursi presušili.

Obilježavanje je započelo euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Robert Pejičić. Nakon misnog slavlja nazočni su se uputili u procesiji prema središnjem trgu.

Molitvom krunice, pjevanjem i paljenjem svijeća odali smo počast svima onima koji su dali živote za našu Domovinu.

Ove godine središnji motiv je bio broj 2717. Taj broj, od kojeg se mnogim majkama, očevima, bakama, sestrama ledi krv u žilama, brojka koja je ranila toliko obitelji i toliko djece ostavila bez očinskog zagrljaja i bratskog poljupca, broj koji je toliko majki ostavio same u kiši metaka koje su se slijevale nad gradom, jer u toj brojci je izgubljeno sve ono što je vrijedilo u životu, a to su njihova djeca i muževi. Taj broj nije konačan, moguće je povećanje u slučaju novih saznanja o nekim žrtvama. 18. studenog, datum koji je promijenio toliko života, datum koji je uništio brojne mladenačke snove, jer su morali ići braniti svoj grad od neprijatelja, datum koje osakatio toliko obitelji, datum koji neće nikada biti zaboravljen u hrvatskoj povijesti, jer je to simbol Domovinskog rata, ali i datum koji u nama ne smije umrijeti.

Ova brojka od 2717 ljudskih života može nam biti primjer kako se voli i štiti svoja obitelj, ognjište, Domovina, kako se ljubi ono najveće u čovjeku. Kao što neprijatelj nije mogao uništiti grad, jer je grad bio duboko u njima, neka i u nama gori plamen i sjećanje na žrtve Vukovara, ali i sve žrtve koje su položile život za domovinu.

vukovar 2

2024  Župa Posušje