Posuški svjetovni franjevci na duhovnoj obnovi Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Posuški svjetovni franjevci na duhovnoj obnovi Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a U nedjelju, 2. ožujka 2014. u župnoj crkvi na Kočerinu održana je duhovna obnova Hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog  svjetovnog reda koju je organiziralo područno vijeće. Misao vodilja ove duhovne obnove bila je „Sol zemlje i svjetlo svijeta“. Iako je kišilo bez prestanka okupilo se preko 400  svjetovnih franjevaca iz svih mjesnih bratstava Hercegovine i deset svećenika-duhovnih asistenata. 

Iz posuškog bratstva sudjelovalo je 50 svjetovnih franjevaca. Zbog spriječenosti našega duhovnog asistenta fra Marka  predvodio nas je fra Serđo.

Duhovna obnova je započela u 15:30 sati pjesmom i molitvom koje je predmolio fra Ljubo Kurtović, područni duhovni asistent. Fra Ljubo nas je  potaknuo da iskoristimo ovu duhovnu obnovu kao našu pripravu za nadolazeću Korizmu.

Nagovor na temu „Sol zemlje i svjetlo svijeta“ imao je fra Mario Knezović, župnik i duhovni asistent OFS-a Kočerin. U svom razmišljanju fra Mario je istaknuo da biti sol i svjetlo svijeta znači biti svjedok  Isusa Krista. Svjetovni franjevci su na poseban način pozvani  da svojim životom svjedoče Krista  šireći radost u srcima ljudi, jer je kazano: služite Gospodinu u veselju. Kada i dođu teški dani uvijek treba ponovo ustati ,pouzdati se u Kristovo  milosrđe i radosno krenuti dalje, da se kao i On susretnemo sa čovjekom u ljubavi i strpljivosti. Ljubav je jedini kriterij  nebeskih mjerila i samo ljubavlju možemo soliti srca ljudi i u tuđe živote unositi kvalitetu da ne budu bljutavi  kao kruh bez soli. Fra Mario je naglasio značaj i potrebu za svjetlom koje je jače zasjalo po svjetovnim franjevcima i svijetli  stoljećima. Ovaj svijet u kojem živimo je najbolji za nas,posvetimo ga stoga molitvom i bit će još bolji, rekao je fra Mario. Podsjećajući na riječi pape Franje u apostolskoj  pobudnici  „Radost evanđelja«, fra Mario nas je pozvao na radosno franjevaštvo u našim bratstvima i obitelji riječima:“budimo kršćani Uskrsa i tada će Krist, kad se ponovo vrati, naći vjeru na zemlji“.Nakon predavanja imali smo mogućnost svete ispovijedi  za vrijeme koje su članovi kočerinskog bratstva predmolili krunicu. Po završetku  krunice i ispovijedi  slavili smo Svetu misu koju je predvodio fra Ljubo Kurtović uz koncelebraciju šest svećenika. Propovijedao je fra Mario posebno naglasivši vapaj svetog Franje: „Ljubav nije ljubljena“. Kako ljubimo? Da li smo slični  mladiću iz Markovog Evanđelja ? Možemo li tražiti najprije Božje  kraljevstvo i ne brinuti se tjeskobno za tjelesno? Krist  nas na to poziva i traži nas  cijeloga, ne polovično, pa je zadatak i poslanje svih kršćana a posebno svjetovnih franjevaca  ljubiti potpunom, bezuvjetnom ljubavlju. Na kraju susreta uz kratko klanjanje  primili smo blagoslov Presvetim.

Bratsko zajedništvo je nastavljeno u župnoj dvorani uz okrjepu koju su pripremili braća i sestre iz kočerinskog bratstva .

Na povratku kući svjedočili smo kako je vrijeme proteklo u trenu,  te smo zahvalili Bogu za dar franjevaštva, za braću, za naše duhovne pastire i svetoga Franju koji nas nadahnjuje da uvijek tražimo najbolje u sebi i bratu čovjeku.      

                                
OFS Posušje
Ana Bago  

2024  Župa Posušje