Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Čemu zapravo služe slavlja? Zašto čovjek ima potrebu za njima? Upravo zato što slavljima neke dane u godini činimo posebnima, različitima od svih onih drugih dana, a na neki način možemo reći da ih činimo svojima. Bez objektivnog razloga čovjek osjeća da taj dan pripada njemu. Uzima ga monotoniji tjedna i čini da on postoji samo za njega: “To je moj dan!”

Radost oko moga slavlja biva još veća kada su u ta slavlja uključeni i drugi. Jer, znate, radost raste dijeljenjem. I onda to više nije moj dan, nego naš dan; onda to više nije moje slavlje, nego naše slavlje. Okupljenost oko zajedničkog slavlja i osjećaj blizine druge osobe ostaje zauvijek urezano u sjećanje svih onih koji se zajednički raduju.

Upravo jedno takvo zajedničko slavlje naša Frama je proslavila ove nedjelje: 25 godina postojanja Frame Posušje.

U nedjelju, 20. rujna, Frama Posušje je proslavila obred Primanja i Obećanja, zahvalila se na 25 godina zajedništva i na kraju, uz predstavljanje CD-a glazbene sekcije, pokazala djelić onoga što smo godinama skupljali i na čemu smo Bogu zahvalni.

18:00 sati. Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Oltar urešen u duhu proslave. Mnoštvo bijelih majica ispunja crkvu. Zbor naše Frame započinje pjesmu i liturgija počinje ulaznom procesijom. Misno slavlje predslavio je područni duhovni asistent, fra Marin Karačić. Kako bi se dodatno naglasio kontinuitet i zajedništvo, misna čitanja iz Starog i Novog zavjeta čitali su bivši framaši. Prvo čitanje čitala je Karla Petric, psalam Jozo Jukić, a drugo čitanje Damir Čamber. Evanđelje je navijestio fra Robert Jolić, osnivač i prvi duhovni asistent naše Frame.

Nakon zanimljive, a istovremeno i duboke propovijedi koja nas je potaknula na promišljanje, slijedio je obred Primanja i Obećanja. Tijekom obreda Primanja i Obećanja u našu Framu je pristupilo 83 novih članova, 68 ih je dalo svoja prva obećanja, a njih 114 je produžilo svoja obećanja na godinu dana. 

Molitvu vjernika izreklo je sedmero aktualnih framaša različitih dobnih skupina, od učenika prvog razreda do studenata.

Na koncu misnog slavlja prisutnima se obratio sadašnji duhovni asistent fra Jozo Hrkać uputivši prigodne riječi pozdrava i zahvale.
Uz fra Jozu, prisutni su bili i pojedini bivši duhovni asistenti kroz ovih 25 godina: fra Robert Jolić, fra Mario Knezović, fra Serđo Ćavar i fra Ivan Penavić.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je predstavljane CD-a naše Frame. Naša glazbena sekcija davala je glazbenu podlogu predstavljačima otpjevavši nekoliko pjesama s novog albuma, a nešto više o tim pjesmama govorili su: Josipa Jukić, fra Ivan Penavić i Đuro Ravenšćak, isti oni koji su dali svoj doprinos u nastajanju ovog albuma. Voditeljica predstavljanja bila je Lea Lončar, naša bivša framašica.

Josipa Jukić kao voditeljica glazbene sekcije, približila nam je svoje iskustvo rada s glazbenom sekcijom, put do nastanka ovog CD-a te ispričala svoje doživljaje s festivala na kojim je Frama Posušje sudjelovala.
Đuro Ravenšćak, dugogodišnji suradnik naše Frame, koji je pisao glazbu za neke pjesme s albuma, progovorio je općenito o duhovnoj glazbi te o svom viđenju suradnje s našom Framom.

Naš prethodni duhovni asistent fra Ivan Penavić govorio je općenito o počecima i razvoju Frame u svijetu, različitim sekcijama naše Frame, njezinoj važnosti za našu župnu zajednicu i sredinu u kojoj živimo. Naglasio je također da ovo predstavljanje CD-a nije samo slavlje jedne sekcije, nego slavlje cijele Frame sa svim njezinim sekcijama koje smo odlučili obilježiti na ovaj način.

Znog novonastale situacije, predviđeno slavlje uz koncert i zakusku, odgođeno je za neku drugu prigodu. No ni to nije moglo pokvariti ukupni dojam i oduševljenje koje je vladalo toga dana. S osmijehom na licu framaši su se u miru razišli svojim kućama.

Vođena geslom „Kao djeca svjetlosti hodite“ ( Ef 5,8 ) Frama Posušje, zajedno s novim i starim članovim, pokazala je mali dio onoga sto se gradilo 25 godina. Veseli nas nada da će se ova priča nastaviti pisati i stvarati i s nadolazećim generacijama.

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Proslava 25 godina Frame Posušje

Anđela Jukić / FOTO: frama-posusje.com

2024  Župa Posušje