Hodočašće u Svetu Zemlju (program i prijavnica)


Kako smo i najavljivali, povjerenstvo Svete Zemlje Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM organizira hodočašće u Svetu Zemlju od 21. do 28. listopada 2014.
 
U nastavku donosimo cjelokupan program hodočašća te prijavnicu.
 H O D O Č A Š Ć E  U   S V E T U   Z E M L J U
Od 21. do 28. listopada 2014.

P  R  O  G  R  A  M    H  O  D  Č  A  Š  Ć  A
 
1. dan, utorak, 21. 10. : Zagreb – Tel Aviv - Nazaret
 
Okupljanje hodočasnika u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso u 8,50 sati. Polijetanje u Tel Aviv u 11,50 izravnim letom izraelske kompanije Sun Dor (LY5182). Dolazak u 16,00 sati po lokalnomu vremenu. U zračnoj luci Ben Gurion dočekat će nas predstavnik agencije Jerusalem Tours, koji će nam pružiti svu potrebnu pomoć pri ulasku u Izrael. Nastavak putovanja autobusom u Nazaret. Smještaj u Rimonim hotel. Večera… Noćenje.
 
2. dan, srijeda, 22. 10.: Nazaret – Kana Galilejska – Gora Tabor - Nazaret
 
Ustajanje i doručak. Obilazimo Nazaret. Posjetit ćemo Baziliku Navještenja, slaviti Sv. misu u …. S., zatim ćemo posjetiti Crkvu more info sv. Josipa i Crkvu Marijina izvora. Nakon toga vozimo se u Kanu Galilejku gdje ćemo obići Crkvu svadbe (obnova bračnih obećanja). Nastavak puta vodi nas do gore preobraženja Tabor (vozimo se taksijima do vrha), posjećujemo Crkvu preobraženja. Panoramski pogled na okolna područja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
 
3. dan, četvrtak, 23. 10.: Kafarnaum – Gora Blaženstava – Tabga –- Haifa – Nazaret
 
Nakon doručka vozimo se u Kafarnaum, grad na Galilejskom jezeru, u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret. Zatim idemo na Goru Blaženstava Sv. misu u… s., opet se spuštamo do Galilejskoga jezera, do Tabge, i Crkve čudesnoga umnažanja kruha. Slijedi obilazak Crkve Petorva primata. Poslije podne odlazimo u Haifu, lijepi sredozemni lučki grad na padinama gore Karmel, treći po veličini izraelski grad. Obilazak karmelićanskoga samostana i crkve Stella Maris i Ilijine špilje. Panoramski obilazak Haife i posjet bahajskim vrtovima. Povratak u hotel u Nazaret. Večera... Noćenje.
 
4. dan, petak, 24. 10.: Dolina rijeke Jordan – Yardenit – Jerihon – Mrtvo more – Qumran – Sodoma i G. – Arad
 
Nakon doručka napuštamo hotel u Nazaretu. Danas nas put vodi prema jugu, u Judeju. Vozimo se dolinom rijeke Jordan do mjesta Yardenit, obnova krsnoga obećanja (i posjet „Posuškoj ploči“), dolazak u Jerihon, najstariji grada na svijetu, 260 m ispod morske razine. Zatim nas put vodi do Mrtvoga mora, najnižega mjesta na Zemlji (cca 400 m ispod razine mora), kupanje (plutanje). U moru ima preko 30% soli i minerala i stoga je tisućama godina poznato po svom ljekovitom djelovanju. Kupat ćemo se na jednoj od organiziranih plaža s tuš-kabinama i svlačionicama. Nakon kupanja slijedi posjet Qumranu, mjestu gdje je beduinski pastir pronašao čuvene svitke s Mrtvoga mora. Nastavljamo vožnju prema jugu do Sodome i Gomore. Tu slavimo Sv. misu u … s. Nastavljamo vožnju prema pustinjskom gradu Arad (Negevska pustinja). Smještaj u Inbar hotel u  Aradu. Večera… Noćenje.
 
5. dan, subota, 25. 10.: Arad - Betlehem – Pastirska polja – Ein Karem - Jeruzalem
 
Nakon doručka napuštamo Arad i vozimo se pustinjom do Betlehema, gdje ćemo obići  najstariju crkvu na svijetu, Crkvu Isusova rođenja, zatim Samostan sv. Katarine. Spustit ćemo se do Spilje sv. Jeronima, Dalmatinca… U Betlehemu slavimo Sv. misu u… s. Vozimo se do Pastirskih polja. Zatim idemo u Ain Karem, rodno mjesto sv. Ivana Krstitelja. Obilazimo crkvu Rođenja Sv. Ivana i crkvu Pohođenje BDM. Nastavljamo vožnju do Jeruzalema, smještamo se u Rimonim hotel. Večera… Noćenje…
 
6. dan, nedjelja, 26. 10.: Jeruzalem: Maslinska gora, stari grad
 
Doručak. Započet ćemo dan s vrha Maslinske gore. Posjet Crkvi Uzašašća (danas džamija), Crkvi Očenaša, Crkvi Isusova plača, Getsemanskom vrtu, Bazilici agonije, gdje slavimo Sv. misu u … s, Crkvi Uznesenja Marijina („grob“ Marijin). Ući ćemo u stari grad Jeruzalem kroz tzv. Vrata smeća i doći do Zida plača – najsvetijega mjesta na svijetu za Židove. Izaći ćemo na Križni put (Via dolorosa ) i proći svih 14 postaja koje je Isus prošao idući prema Golgoti gdje je bio razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Kalvariju, ući u Isusov grob, dotaknuti Ploču pomazanja i negdje u crkvi Isusova groba sabrano se pomoliti (obvezatno čekanje u redu!). Ući ćemo u stari grad kroz Sionska vrata i proći kroz Armensku četvrt. Doći ćemo do Židovske četvrti, proći rimskom i bizantinskom glavnom ulicom Jeruzalema Cardo. Razgledat ćemo arheološke ostatke Jeruzalema iz 7. stoljeća prije Krista, arheološke ostatke iz vremena Makabejaca, kao i arheološke nalaze iz vremena križara. Doći ćemo do glavnoga trga Židovske četvrti Jeruzalema, gdje ćemo vidjeti nedavno obnovljenu sinagogu Hurva i promatrati neobičan svijet ortodoksnih Židova. Povratak u hotel. Večera i noćenje.
 
7. dan, ponedjeljak, 27. 10.: Jeruzalem: Sionska gora, novi Jeruzalem –Yad Vashem – Betanija 
 
Doručak… Obilazak Sionske gore, Davidovoga groba, dvorane Posljednje večere, Crkve Usnuća Marijina (Dormition), Crkve sv. Petra „in Gallicantu“… Zatim ćemo posjetiti memorijalni centar Holokausta Yad Vashem i Spomenik djetetu. Vozimo se u Betaniju, selo na obronku Maslinske gore, gdje je Isus često navraćao u kuću Lazarovu. Posjet Crkvi sv. Lazara i Lazarevu grobu Sv. misa u… s. Povratak u hotel, večera i noćenje. 
 
8. dan, utorak, 28. 10.:  Jeruzalem – zračna luka Tel Aviv – Zagreb
 
Po svoj prilici ranije ustajemo. Doručak. U zračnoj luci moramo biti 3 sata prije polijetanja. Ako bude vremena na putu od Jeruzalema do Tel Aviva još ćemo po štošta vidjeti… U Zagreb polijećemo, tako se sada čini, u 8,00 sati (Sun Dor, LY5181), a u Zagrebu smo u 10,40 sati po lokalnom vremenu.
 
 
P. S. Za sve dana vrijedi: Ukoliko u večernjim satima bude vremena na raspolaganju,
         ponude su posebno u Jerusalemu brojne pa ćemo birati ono što kome odgovara 
        (ovo nije uračunato u cijenu).
 
Važna napomena: Zrakoplovna kompanija SUN DOR pridržava sebi pravo, ukoliko bude drastičnoga poskupljenja goriva, povisiti cijenu (sve dok ne platimo karte) kao i promijeniti satnicu letenja – odlaska i povratka – ukoliko ne bude dovoljno putnika. To moramo uvažiti pa je vrijeme odlaska i povratka još uvijek otvoreno. Organizator će sve znati pravodobno i svatko će ponaosob biti o tome telefonski obaviješten.
 
Vrijeme Sv. misa, koje ćemo na hodočašću slaviti kako je navedeno u programu, mora od nadležnih biti potvrđeno. I tu ćemo se prilagoditi mogućnostima jer nismo jedini koji će u to vrijeme biti u Svetoj Zemlji. 
 
Cijena aranžmana (pravljena na bazi najmanje 45 putnika) je :
1.430 US$ po osobi u dvokrevetnoj sobi.
Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi  370 US$.
 
Cijena uključuje: 
prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Tel Aviv – Zagreb; 
aerodromske pristojbe; 
pomoć prilikom ulaska u zemlju u bescarinskoj zoni;
7 noćenja u hotelima 4* na bazi polupansiona;
klimatizirani autobus turističke klase za sve dane putovanja; 
licencirani lokalni vodič na hrvatskom jeziku; 
ulaznice za povijesne lokalitete i neke crkve (Gora Blaženstava, Kafarnaum, Crkva Očenaša, Kapela Uzašašća, Crkva in Galicantu, Lazarov grob, Crkva sv. Ane …); 
prijevoz taksijem na brdo Tabor; 
ulaznice za Qumran; 
žičara na Masadu;
ulaznice na organiziranu plažu na Mrtvom moru s tuš-kabinama i svlačionicama; 
sva parkiranja našega autobusa, 
napojnice vodiču i vozaču te u hotelima (što, primjerice, iznosi po osobi 56 US$); 
putničko zdravstveno osiguranje za one koji putuju s hrvatskom putovnicom, i
duhovnu pratnju. 
 
Napomena: Ako putujete s nekom drugom putovnicom i ako već imate zdravstveno osiguranje, provjerite da li vas „pokriva“ na putovanjima i u inozemstvu.
 
U cijenu nije uključeno: 
prijevoz do zračne luke pri dolasku u Zagreb i pri povratku;
nošenje kovčega u hotelima; 
piće koje pojedinci budu naručivali uz objede, kao i ono što po dogovoru dodatno poduzmemo; 
usputna osvježenja (umjesto ručka).
 
Plaćanje: Gotovinom u Župnom uredu u Posušju (najjednostavnije i najbolje je srijedom, kada sam dežurni, prijavnicu i novac donijeti u Župni ured u okviru radnoga vremena, i to predati fra Milanu, ili novac i prijavnicu staviti u kuvertu s naznakom: Za fra Milana), ili, ako vam je to nemoguće, preko računa na: Milan Lončar, Posušje, Hypo Alpe-Adria Bank d.d., SWIFT code bank: HAABBA22; partija: 20478934; IBAN: BA393060062047893455, s naznakom: Hodočašće u Svetu Zemlju. Ukoliko novac šaljete preko računa, dužni ste troškove slanja na sebe preuzeti. 
 
Uvjeti putovanja: Prijavljen je samo onaj koji je popunio i potpisao Prijavnicu (koju će zainteresirani dobiti u Uredu, a može je skinuti i s interneta: www.zupa-posusje.com  ili ako se javi na moju e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), te uplatio akontaciju od 200 US$,  a ostatak, u ratama ili kako se kome pokaže najzgodnije, najkasnije do 1. rujna 2014. Jasno da je moguće i više uplatiti kod prijave. Budući da sam dužan plaćati akontacije za zrakoplov i hotele, molio bih da se oni koji namjeravaju ići, što prije prijave.
 
Kod prijave (v. Prijavnicu) svaki je putnik dužan pribaviti i organizatoru hodočašća staviti na raspolaganje: osobne podatke (mjesto, datum i godinu rođenja), točnu adresu stanovanja, fiksni i mobilni telefon (ako ga posjeduje), broj hrvatske putovnice, datum izdavanja (putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od početka hodočašća), broj BH-osobne karte, JMB iz BiH ili OIB iz RH.
 
U slučaju odustajanja od hodočašća organizator ima pravo zadržati uplaćeni iznos kako slijedi, osima ako si hodočasnik pravodobno pronađe adekvatnu zamjenu: Kod otkazivanja hodočašća prije polaska 0-7 dana, zadržava se iznos od cijene aranžmana 100%; 8-21 dan, 50%; 22-29 dana, 25%; 30-35 dana, 10%.
 
Hodočasnici slijede dinamiku skupine, koja je prvenstveno hodočasničkoga karaktera. Stoga je potrebno i duhovno se pripremiti na put i biti ispovjeđen (ukoliko ispunjavate uvjete za valjanu ispovijed), kako bismo mogli vjernički sudjelovati u misnim slavljima. Koliko mi je poznato na ovom hodočašću bit će više svećenika pa će i tu biti mogućnost za ispovijed.
 
Organizator hodočašća je: Fra Milan Lončar, vicepovjerenik za Svetu Zemlju Hercegovačke franjevačka provincije Uznesenja BDM. Sve dodatne informacije možete dobiti na u uvodu istaknute mogućnosti komuniciranja s fra Milanom.
 
Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda izvođenja Programa. U nekim stavkama bit će moguć i dogovor.
 
Dodatne informacije o putovanju u Izrael/ hodočašću u Svetu Zemlju 
 
Carinske formalnosti: Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine. Vrjednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz BiH/RH.
 
Putna prtljaga: U zrakoplov je dozvoljeno unijeti samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 7 kg). U ručnoj prtljazi ne smiju biti oštri predmeti (nožić, turpije za nokte, škarice…). Zbog posebnih židovskih kontrola dozvoljeno je unijeti u zrakoplov manje količine tekućine (vodu, vino, rakiju, vodu iz Jordana…). Sve ostale stvari stavite u veliki kovčeg koji se predaje u zrakoplov  (do 20 kg).
 
Novac: Izraelska novčana jedinica je Šekel, u opticaju je Američki dolar. U većim trgovinama i hotelima primaju se i kreditne kartice – Visa, Master, Diners, American. Sve s može platiti dolarima osim što valja imati malo sitniša za odlazak u WC pogotovo ako treba ubaciti novčić u automat.
 
Klima. Temperatura u Izraelu u listopadu slična je temperaturi u Dalmaciji i Hercegovini u kolovozu.  Budući da postoje tri klimatske zone (sredozemna /zapadna obala/, planinska /Jeruzalem i okolna brda/ i topla /rijeka Jordan, Mrtvo more, pustinja Negev/), i klima je različita, ali uopćeno se može kazati  da je suha i najčešće ugodna. 
 
Odjeća i obuća: treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Za večernje sate treba svakako ponijeti topliju odjeću, dok je za dnevno razgledanje dovoljna laganija i prozračnija odjeća. 
 
GSM telefoniranje. Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema HR i BiH iznosi oko 2,50 € od 08 do 20 sati, noću oko 2 €, dok je cijena SMS poruke oko 0,50 €. Telefoniranje iz soba je preskupo.
 
Milostinja i prilozi za crkve. Gdje god budemo slavili Sv. misu, običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu ili milostinju. U ostalim crkvama postoje kase pa je dobro ubaciti koji novčić za održavanje svetih mjesta (kršćana je u Svetoj zemlji jako malo, a većinu svetih mjesta čuvaju već stoljećima franjevci).
 
Kape i gaćice za kupanje. Kape na glavi su obveza za muškarce kad se posjećuje Zid plača (mogu se i iznajmiti). Zbog kupanja (plutanja) u Mrtvom moru, treba ponijeti potrebnu odjeću.
 
Novac, dokumenti i vrijedne stvari. U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati sa sobom.
 
Kupovanje suvenira. Na svakom mjestu koje posjećujemo može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično. S trgovcima se treba pogađati, a ne plaćati odmah traženu cijenu.
 
Lopovi: Kupovanje izvan trgovina je opasno jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 
N a š i   h o t e l i (ovo čuvati i u slučaju večernjih izlazaka nositi sa sobom):
Rimonim Nazareth: Paul's VI Road, P.O.Box 2767, Nazareth 16000, tel: +972-4-6500000
Faks: +972-4-6500055, www.rimonim.com
Imbar hotel Arad: 38 Yehuda street , Arad, tel: +972-8-9973322, faks: + 972-8-9973303
www.inbar-hotel.co.il
Rimonim Jerusalem Hotel: 24 Shacharai St, Bayit Vagan, tel. +972-2-6752222, faks +972-2-6412563, www.rimonim.com

Prijavnicu možete preuzeti OVDJE

Povjerenstvo za Svetu Zemlju
Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM
Vicepovjerenik: Fra Milan Lončar 
Trg fra Grge Martića 1, 88240  P o s u š j e
Tel.: mob. 00387(0) 63/311 643; fiksni: 00387(0) 39/685 295
E-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
2024  Župa Posušje