„Lijepa uskrsna priča“ frame Posušje oduševila publiku

Lijepa uskrsna priča - frama Posušje

Predstava pod naslovom „Lijepa uskrsna priča“ kojom je dramska sekcija Frame Posušje u ponedjeljak zatvorila 14. Festival religiozne drame ispraćena je velikim pljeskom članovima sekcije koju su odlično, uvjerljivo i vjerno izveli svaki dio predstave.

Predstavu su pripremili framaši koji su i članovi dramske sekcije Frame Posušje, a pod vodstvom fra Joze Hrkaća. Pripremali su se puna dva mjeseca sastajuć se tri puta tjedno, pa se na kraju i župnik fra Mladen našalio da je predstava očit dokaz da su djeca doista radila i s razlogom izbivala iz kuće. „Zahvaljujem roditeljima na podrški. Djeca dolaze i rade, vrijedna su i trude se. Nadamo se da će ova predstava biti poticaj i ostalim mladima da rade i da glume“, kazao je fra Mladen.

Tekst predstave napisala je Anela Križanac, redateljica, glumica i dramski pedagog iz Travnika koja je poznata po nizu uspješnih predstava. Tema predstave je odlazak našega naroda u inozemstvo za boljim životom. Kako se s time nose članovi obitelji koji ostaju ovdje usamljeni, te što oni rade u vrijeme blagdana kada je vrijeme obiteljskih okupljanja. Predstava završava iznenadnim dolaskom djece i unuka iz inozemstva što stare roditelje jako razveseli. „Ova naša predstava govori o drami koja je uvijek aktualna u našem narodu, drami odlaska onih koji moraju otići u potrazi za kruhom i drami osamljenosti njihovih najmilijih koji ostaju. Međutim, predstava ne završava u očaju, nego u nadi - nadi susreta. Upravo u tome leži poveznica s naslovom dramskog komada “Lijepa Uskrsna priča”. Uz to što ih Uskrs dovodi do fizičkog susreta u predstavi, prikazuje se kako je Uskrs onaj koji ih je i cijelo vrijeme držao povezanima kroz molitvu i tradicionalne vrijednosti koje njeguju. Premda fizički udaljeni, cijelo vrijeme su bili duhovno povezani. Također, Uskrs je blagdan koji budi nadu kod svakoga čovjeka, nadu u bolje sutra, nadu da može i treba bolje, da Bogu ništa nije nemoguće, nadu u pobjedu dobra nad zlom, pravde na nepravdom, da će se dogoditi uskrsna promjena kako u pojedincu, tako i u cijelom narodu“, kazao je fra Jozo Hrkać, duhovni asistent Frame Posušje, te voditelj dramske sekcije Frame Posušje.

Podsjetimo, festival religiozne drame u Posušju je otvorila frama Humac s predstavom „Sveti Patrik i sveta Filomena“. Već idućeg ponedjeljka predstavu je odigrala Frama Široki Brijeg. Riječ je bilo o predstavi „Chiaroscuro“. Treći tjedan festivala nastupila je frama Mostar s predstavom „Božanstvena komedija.

Lijepa uskrsna priča - frama Posušje

Lijepa uskrsna priča - frama Posušje

Lijepa uskrsna priča - frama Posušje

Lijepa uskrsna priča - frama Posušje

Lijepa uskrsna priča - frama Posušje

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

2024  Župa Posušje