VELIKA GOSPA, POSUŠJE 2022.

gospojina 2022 2

I ove godine u našoj župi tradicionalno je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa. Kao i prethodnih godina, tako se i  ove godine slavila devetnica u čast Blaženoj Djevici Mariji. Bog, stvarajući čovjeka, stvara ga kao biće zajednice, kao društveno biće potrebno drugoga.

Ta potreba za drugim očituje se od samoga rođenja, od prvog čovjekovog udaha. Stoga svaki čovjek ima temeljnu čežnju pripadanja. Pripadanje mu nudi sigurnost preživljavanja i ostvarenja njegovog čovještva. Glavna pripadnost iz koje čovjek potječe i koju čovjek ostvaruje na ovoj zemlji je pripadnost obitelji. Važnost obitelji, temelja svakog društva, želio je naglasiti i Sveti otac papa Franjo  pa je 27. prosinca 2020. godine proglasio godinom obitelji. Nama vjernicima trebala bi svaka godina biti godina obitelji jer je obitelj uistinu Crkva u malome. Tu se osjećamo najsigurnije, izgrađujemo, upoznajemo živoga Boga, rastemo u vjeri, posvećujemo se, učimo se žrtvi i odricanju i provodimo glavni dio svoga života upravo u toj zajednici dijeleći s onima koje volimo svoje životne radosti i žalosti, sreću i nesreću, dijelimo teret životne sudbine s drugima. Međutim, ubrzani životni tempo sve više nam oduzima vrijem koje bismo trebali posvetiti svojoj obitelji i stvara životnu zbrku koja zamagljuje pogled na temeljne čovjekove vrijednosti, odnosno na razlučivanje bitnog od nebitnog, i upravo najviše ispaštaju oni koji to najmanje zaslužuju. Stoga ove godine devetnicu našoj Zaštitnici Mariji posvećena je upravo obitelji. Svakog dana devetnice vjernici su imali priliku ispovjediti se, molila se i pobožnost krunice. Prije početka svete mise molila se molitva devetnice na čast Velike Gospe koju su predmolili fratri naše župne kuće.

1.dan: subota, 6.kolovoza ( Preobraženje Gospodinovo), svetu misu predvodio je fra Ante Kelava, a tema je bila Obitelj prema svetom pismu. Fra Ante je naglasio u svojoj propovjedi  kako treba čuvati svoju obitelj, biti jedno, kako je rečeno još od samih početaka. Svim silama se treba boriti za svoju obitelj. Kao najbolji primjer  naveo je sv. Moniku koja je molitvom učinila i ustrajala, sedamnaest godina, da joj se i muž i sin obrate, krste, a to je bio sv. Augustin. Molimo i mi za naše obitelji, nikada ne odustajmo unatoč svim poteškoćama, budimo ustrajni i molimo.

2.dan: nedjelja, 7.kolovoza, svetu misu je predvodio don Ivica Boras, a tema je bila Sveti Josip uzor očinstva. Posebno se dotaknuo sv. Josipa koji je bio pravednik, vršio je Božju volju bez pogovora. Pozvao je naše očeve i muževe da budu pravedni poput sv. Josipa te da zaštite svoje obitelji i da oni moraju biti uzor i nositelji svoje obitelji u ovim teškim vremenima. Kakve god teškoće da bile trebali bi živjeti svoje poslanje jer bez žrtve nema ni spasenja. Obitelj nam je darovana i zato je treba čuvati, život svoj dati za nju.

3.dan: ponedjeljak, 8. kolovoza, tema je bila Blažena Djevica Marija uzor majčinstva, a svetu misu slavio je don Mate Pehar koji se osvrnuo na epitet Velika te je kroz par primjera objasnio tko je u povijesti sve bio veliki i zašto je tu titulu nosio. Blažena Djevica Marija je je svojom poniznošću osvajala nebeske visine, svojom poniznošću stjecala veličinu. Koga mi slijedimo i tko je za nas velik? Nemojmo odustajati, slijedimo taj put Blažene Djevice Marije, uzorne majke, idimo tim putom kako bismo jednog dana bili s njom, našom majkom u vječnoj slavi.

4.dan: utorak, 9.kolovoza, svetu misu slavio je fra Robert Kiš, a tema je bila Obitelj i molitva.  U dosta energičnoj propovijedi fra Robert je ukazao kako bi prava obitelj trebala biti kao prsten, krug, vera koju mladenci darivaju jedno drugom prilikom vjenčanja te da kroz cijeli život budu u tom krugu, da ne dopuštaju drugima da kvare tu bračnu sreću. Svaki čovjek treba biti svjestan kako je nastao i da mu je Bog dao život i da ga živimo po božjim uputama.

5.dan : srijeda, 10. kolovoza, svetu misu je slavio fra Renato Galić, a tema je bila Obitelj, temelj crkve i društva. Povezujući sv. Lovru i njegov život fra Renato je naglasio kako bi u današnje vrijeme slobodno mogli reći kako je najveće blago Crkve obitelj i da bi trebala biti izgrađena na čvrstoj stijeni, a ta stijena da bude Gospodin jer jedino s Bogom, pravim temeljom, možemo graditi obitelj. A s zdravom obitelji će i naše društvo biti zdravo. Osvijestimo se kolika je važnost obitelji i molimo se Bogu na tu nakanu.

6. dan: četvrtak. 11. kolovoza, svetu misu je slavio fra Andrija Majić, a tema je bila Obitelj i odgoj. Fra Andrija je naglasio kako živimo u dosta teškim i izazovnim vremenima kada nam je nametnuto puno toga, a mi trebamo ostati pri svome i graditi i njegovati svoje vrijednosti. Sveta Euharistija bi trebala biti stalna u našim obiteljima jer tu dobivamo snagu i sigurnost, ne trebamo se bojati. Nemojmo živjeti u nekim iluzijama odgoja da postoji život bez muke, žrtve, križa, odgovornosti, nego odgajajmo po Božjim zakonima. Samo mu trebamo dopustiti da nas odgaja, jer je to jedini ispravni put, jer jedino nas On formira za vječnost koja nam je dana samo je nemojmo prokockati.

7.dan: petak, 12.kolovoza, svetu misu je slavio fra Dragan Ružić, a tema je bila Obitelj i mediji. U svojoj dosta poučnoj propovijedi fra Dragan nam je pobliže objasnio kako sa stajališta Crkve u obitelji koristiti medije koji su svakodnevno i u velikoj mjeri prisutni u našim obiteljima i postali svakodnevnicom. Pozvao nas je da svatko sam sebi da odgovore na postavljena pitanja: pomažu li nam tehnologija i društveni mediji da budemo prisutni u svojim obiteljima, da budemo budni, da se preobrazimo, da rastemo u mudrosti, da budemo strpljivi, da budemo zadovoljni, da budemo autentični, da budemo ponizni, da upravljamo svojim vremenom i da budemo sveti? Neka nam dragi bog da milosti da koristimo tehnologiju samo u njegovu slavu.

8.dan: subota, 13. kolovoza, tema ove večeri bila je Obitelj pred suvremenim izazovima, a svetu misu slavio je fra Drago Vujević koji  je iznio činjenice o obitelji u suvremenom svijetu te je na slikovit način objasnio razliku tradicije, koja poprima neku sliku zaostalosti i suvremenosti koja je donijela to da smo se pogubili u svemu, da se izgubila ona bitna nit, gube se prave vrijednosti, a cijene se krive vrijednosti. Ne smijemo dopustiti da tradicija koja prenosi vrijednosti, riječ božju, milost, sve ono lijepo što osjećamo da to isto zamijenimo za suvremenost, za tren, prazninu. Na kraju nam ostaje ono najvažnije, a to je ljubav, jer jedino ljubav pobjeđuje sve izazove ovog svijeta ma koliko suvremeni bili.

9.dan: nedjelja, 14.kolovoza, Uočnica Velike Gospe. Na uočnicu Velike Gospe devetnica je počela u 18:00 sati na Martića križu. Odatle se krenulo s Gospinim kipom gradskim ulicama prema crkvi gdje je slavljena sveta misa. Svetu misu slavio je fra Ivan Penavić koji je u svojoj propovijedi naglasio kako slaveći uočnicu Velike Gospe možemo i moramo shvatiti da je Ona zapravo svetkovina koja okuplja mnoštvo naroda. Marija, žena sa svojim majčinskim elementom u Crkvi kojoj ljudi prilaze s nekim osobitim emocijama bez osjećaja straha. Ona, koja je majka u svakom smislu riječi. BDM potrebna je čovjeku. Zato nas ova svetkovina želi vratiti u bit štovanja Marije. Da bismo je upoznali moramo ući u bit Biblije. Ona je tu, ona je žena, ljudsko biće, a ne mit. U to vrijeme kad je sve drugačije rađa se Ona. Donijela je Sina i time se Bog nama objavio. Spremna, ide sigurna jer se oslanja na nekoga kome vjeruje. Počinje odnos čovjeka prema Bogu. Rađa se Bog. Početak evanđelja, nečega novog. Nagovještaj smrti svoga Sina. Skroz do križa. Svi bježe. Marija je tu. Ona otvorenim očima gleda i prima svoga sina mrtvog u naručje. Žena koja mora u sebi prihvatiti i nastaviti dalje. Svjesna svega toga, preživljava. Što se s njom dalje dogodilo? Ostala je živa vjera poslije Nje. Svetkovina koja se tiče svakog kršćanina. Po Mariji dolazi Krist koji uskrisava kao Bogočovjek. Ustala je iz groba, uznesena je. Po tome možemo kazati da vjerujemo, da je to realnost, a ne mit. Uskrsnuće, smisao života. Uskrsli Krist nudi sve ono što čovjek treba. Želimo postići mir. Kad nam obećavaju da će biti ono što mi želimo, želimo sigurnost. Tražimo više, svakim danom više. Negiramo probleme što nije dobro. Kršćanin mora ići dalje, boriti se, ne odustajati, ne razočaravati se ni u društvo, obitelj. To je uskrsnuće. Raspršili smo se po cijelom svijetu, nema nas. Pitanje je zašto ovdje nema perspektive. Tko nam to oduzima i s kojim pravom? Balkan nikad ne će biti Zapad. Balkan je nažalost samo je importirao samo Zapadno smeće uvelike u svoje dvorište, a ostavio tamo daleko ono što zapad čini zapadom. Tko je nama kriv? Zašto smo postali neljudi? Gdje je društvena pravednost, kršćanstvo, oslanjanje na Krista, savjest? Mi plovimo, a uskrsli Krist nas čeka. Bog je strpljiv, ali nama vrijeme životno teče. To vrijeme će nam jednom suditi kad dođe momenat smrti. Kriste budi naš Bog.

15.kolovoza, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, prije početka svete mise pjevane su litanije i procesija s Gospinim kipom išla je oko stare crkve.

Svet misu predvodio je mons. Petar Palić, biskup Mostarsko – duvanjske biskupije. Biskup Palić u svojoj propovijedi kazao je kako Marijinim uzašašćem na nebo ne smijemo misliti da smo lišeni njezine prisutnosti, zagovora i molitve. Budući da u potpunosti Marija sudjeluje u pobjedi svoga božanskog Sina nad grijehom i smrću bliža nam je nego ikad sjedinjujući se s nama u slavlju ove svete mise, slušajući poput majke pune ljubavi naše molbe i zagovarajući nas pred Božjim prijestoljem. Naša Djevica Majka ne želi ništa više nego da mi njezina duhovna djeca sudjelujemo potpuno u pobjedi Uskrslog Gospodina nad silama grijeha i smrti koje još uvijek djeluju svijetom. Nekad nam se čini da je ta pobjeda nad grijehom nedostižna. Žena pod opsadom zmaja, koji traži smrt Sina, a i svih nas. Zmaj - sila zla.  Taj zmaj živ je i danas. Djeluje na najsuptilnije načine. Djeluje protiv dobra djece Božje, protiv ljubavi u obitelji, protiv Crkve i mira u svijetu. Sve veći broj razvoda, skandali koji potresaju Crkvu, strašne bolesti, sve su to pokazatelji zloga na dijelu. Borimo se protiv vlasti i sila, univerzalnih gospodara ove tame i zloće.  Nitko toga nije pošteđen. Stoga, današnja svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svetkovina je ohrabrenja, Marija nam pokazuje taj put do neba, put ljubavi. Tri stvari koje su važne za naš duhovni život: vjera i povjerenje u Boga i njegovo obećanje, pobjeda nad grijehom i smrću može biti naša samo ako se uključimo u iskrenu molitvu i postojano razmatranje Božje riječi i Marija Majka Milosrđa uči nas da ljubav pobjeđuje smrt i grijeh kada u snazi Duha doživljavamo kajanje za svoje grijehe, sakramentu sv. Ispovijedi. Priznajmo i vjerujmo da nam je Marija bliža nego ikad, samo kad bismo je dočekali, kad bi dopustili da nam pomogne povjeriti svoje živote Bogu Ocu po Kristu, Duhu Svetome. Marijo Majko Crkve moli za nas.

Na koncu ovog svečanog misnog slavlja župljanima se obratio i posuški župnik fra Mladen Vukšić koji se zahvalio svemogućem Bogu i našoj nebeskoj zaštitnici Blaženoj Djevici Mariji na svim danima devetnice, na današnjem danu i na svim milostima od Boga. Zahvalio se biskupu Paliću na riječima ohrabrenja,  svima onima koji su na bilo kakav način doprinijeli ovim svečanostima: svećenicima propovjednicima i onima koji su ispovijedali, moliteljima krunice, prakaratorima, čitačima, pjevačima, ministrantima, framašima, maturantima koji su nosili kip BDM, tehničkom osoblju, radiju Posušje i policiji.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija Uočnice i svetkovine Velike Gospe:

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022.

Velika Gospa Posušje 2022

Velika Gospa Posušje 2022

Velika Gospa Posušje 2022

Velika Gospa Posušje 2022

Velika Gospa Posušje 2022

2024  Župa Posušje