Obred preminuća sv. Oca Franje u našoj župi

Obred preminuća - Posušje

U susret blagdanu svetoga Oca Franje Asiškog, zaštitnika i utemeljitelja Franjevačkog reda, dan prije blagdana, 3. listopada u kripti naše crkve održan je Obred preminuća svetog Franje. Obred preminuća i svetu misu predmolio je fra Ivan Landeka stariji.

Susret je započet krunicom koju su predmolile sestre iz OFS-a. U uvodu svete mise, fra Ivan Landeka je istaknuo da je život svetog Franje svečanost Božjeg djelovanja i Božjeg prisustva. U homiliji je pak istaknuo da je Crkva kroz stoljeća postojanja prolazila kroz vremena lutanja i vremena ponovnog povratka Kristu. „Kristu su je vraćali ne veliki umovi, nego svetice i sveci. Za njenu obnovu i napredak su najzaslužniji oni koji su joj služili vlastitim životom obraćenja i koji su najprije sebe vratili Kristu“, kazao je fra Ivan. Istaknuo je da je afrički kardinal Robert Sarah analizirao dvije osobe iz crkvene povijesti koje su primjer obnove Crkve i primjer njezina rušenja. „Martin Luther i sveti Franjo Asiški su bili ti primjeri. Martin Luther je bio reformator i rušitelj koji je htio pobunom obnoviti crkvu. On se s pravom bunio protiv nevjernosti Crkve, ali nije počeo od obnove vlastite vjere i to ga je dovelo do raskida s Crkvom. Ne može se izaći iz Crkve i biti s Kristom.

Franjo je 300 godina ranije počeo obnovu Crkve; ne planovima, ne programima, nego posve drugačije. Njegova obnova nije bila ničim najavljena, ničim programirana, nego je započela njegovim obraćenjem koje je bilo povod mnogima da razmišljaju o svome vjerničkom putu. Imao je on puno razloga buniti se protiv ondašnjeg stanja Crkve, ali nije htio huškati druge nego je sam prionuo na posao uređujući vlastiti život i produbljujući svoju vjeru“ , istaknuo je fra Ivan. Dodao je da je franjevački pokret bio i duhovni i društveni pokret iz kojeg su nastale prve teorije gospodarstva i banke solidarnosti i to nastale su tako što se svijet promatrao očima siromaha. Još je jednu važnu stvar fra Ivan istaknuo govoreći o obnovi vjere pojedinca i Crkve po uzoru na život svetoga Franje. „To je činjenje pokore. Mi bismo popravili svoj život, željeli bismo negativno dotjerati u red  bez muke, da ne žulja, da ne pritišće, bez pokore. Ne može tako! Franjo je živio pokornički život i takav život je bio njegovo pravilo. Za njega je molitva, post i briga o potrebnima bila osnovna kultura života. Stoga je nama koji želimo ići njegovim putem to isti put i isti cilj“, zaključio je fra Ivan.

Nakon svete mise framaši su zajedno sa trećarima uprizorili Franjino preminuće. Ušli su u svečanoj procesiji u crkvu noseći upaljene svijeće. S upaljenim svijećama okružili su kip svetog Franje. Pod svetom misom i Obredom preminuća pjevali su članovi glazbene sekcije Frame Posušje.

Po završetku misnoga slavlja i Obreda preminuća svetog Franje nastavili smo druženje u prostorijama vjeronaučnog centra uz okrjepu koju su pripremile naše vrijedne sestre iz OFS-a. Posebno smo radosni jer su na susretu uz članove Franjevačkog svjetovnog reda bili i članovi Frame, kao i svećenici i časne sestre naše župe. Zahvaljujemo Bogu na zajedništvu u franjevaštvu.

Obred preminuća - Posušje

Obred preminuća - Posušje

Obred preminuća - Posušje

Obred preminuća - Posušje

Obred preminuća - Posušje

Obred preminuća - Posušje

Obred preminuća - Posušje

Obred preminuća - Posušje

Tekst: Zdravka Pišković, OFS Posušje

2024  Župa Posušje