HODOČAŠĆE TREĆARA U KRALJEVU SUTJESKU

hodočešće trećara kraljeva sutjeska

Povodom spomendana blažene kraljice Katarine, u nedjelju 23. listopada u Kraljevoj Sutjesci okupili su se članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) na svom, već tradicionalnom, 14. nacionalnom hodočašću pod geslom „Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni“ (Ps 51, 12). 

Na hodočašću se okupilo mnoštvo članova Franjevačkog svjetovnog reda. Pristigli su trećari iz čak 31 bratstva iz svih krajeva Bosne i Hercegovine uz brojne druge hodočasnike.  

Na zajedničkom hodočasničkom putu su sudjelovali  posuški trećari, trećari iz Posuškog Graca, Sovića, Ružića te ostali posuški župljani. Za Kraljevu Sutjesku smo krenuli autobusom u ranim jutarnjim satima.  Molitva, pjesma i radost zajedništva povezala je sve hodočasnike.

Program susreta je započeo pozdravom nacionalne ministre OFS-a Ivane Vidović. Potom je uslijedila  prigoda za ispovijed te molitva krunice koja je bila uvod u središnji dio susreta – svetu misu koja je započela procesijom. Sveto misno slavlje predslavio je u samostanskoj i župnoj crkvi nacionalni duhovni asistent OFS-a fra Miro Relota, u koncelebraciji gvardijana domaćina, fra Bone Tomića i jedanaest drugih svećenika koji su došli u pratnji hodočasnika. Prigodnu propovijed fra Miro je započeo pozdravima i porukom provincijala Bosne Srebrene, fra Zdravka Dadića.

U propovijedi je najprije podsjetio vjernike na život blažene kraljice Katarine. Rođena je 1424.g. u Blagaju kod Mostara. Bila je unuka kralja Lazara, po majci kraljici Jeleni koja je bila pravoslavne vjere. Katarina se udala za posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaša. Sa kraljem je dobila sina i kćer koje su pod nerazjašnjenim okolnostima odveli osmanlije i poislamili ih. Tada su u Bosni postojale tri crkve: katolička, pravoslavna i bosanska crkva. Bosanska crkva se razlikovala od katoličke samo u crkvenim pojmovima, a vjera je bila ista. Kraljicu Katarinu su katoličkoj vjeri poučili franjevci koji su stolovali u tom kraju. Nakon smrti muža i dolaska Turaka na vlast kraljica je iz Kozograda (ljetnikovac bosanskih kraljeva iznad Fojnice) otišla u Ston, Dubrovnik, Bari i na kraju u Rim. Bila je u žalosti zbog pada njene države i zbog djece koju nije uspjela vratiti k sebi. Umrla je u „izbjeglištvu“ sa svega 53 godine života. Pokopana je u Rimu u franjevačkoj crkvi. Blaženu kraljicu Katarinu Kosača Kotromanić Franjevački svjetovni red Bosne i Hercegovine slavi kao svoju suzaštitnicu. Naime, blažena Katarina bila je posljednja bosanska kraljica. Bila je i sama trećarica, te je noseći svoj teški životni križ svoje patnje suobličavala patnjama Kristovim, po uzoru na svetog Franju Asiškog. 

Nakon predstavljanja života kraljice Katarine fra Miro je usporedio njene vrline i djelovanje s franjevačkim načinom života trećoredaca. „Blažena kraljica Katarina je zaštitnica trećoredaca, uzor trećoredcima. Neće se od vas tražiti da podnosite žrtve kakve je podnijela ova blaženica, ali se traži da nasljedujete njezin duh plemenitosti, poučavanja drugih, pomaganja drugima. Nije pomaganje samo darivati novac ili hranu i odjeću. Ima više onih koji su potrebni lijepe riječi, potrebni razumijevanja, potrebni našeg praštanja, našeg poštovanja“, poručio je fra Miro.

Nama trećarima je ostavila obvezu i primjer pomaganja braći i sestrama, potrebitima bez iznimke i bilo koje razlike te obvezu da budemo u miru sa svima, donosimo radost i dobrotu drugima. Do danas je u Kraljevoj Sutjesci održano to isto zajedništvo i gostoprimstvo župljana. Na žalost, od nekadašnjih 12000 stanovnika tog kraja danas ih ima samo 1000.
Trebamo moliti da po njenom zagovoru i primjeru možemo prihvatiti i nositi svoje križeve. Našim dolaskom se trebamo napuniti duhom snage u nevoljama, duhom ljubavi prema braći ljudima, duhom vjerskog i kršćanskog života.

Pod svetom misom  je otpjevana poslanica na starom bosanskom napjevu, u izvedbi Zlatka Špoljarevića iz mjesnog bratstva Tuzla i „Zdravo Tijelo“ u izvedbi župnog zbora iz Kraljeve Sutjeske, kao dijelovi stare baštine i ostavštine franjevačke duhovnosti koja polako pada u zaborav.

Druženje je nastavljeno pod šatorom u samostanskom dvorištu gdje je već bila postavljena pozornica za nastup brojnih folklornih skupina u okviru 23. smotre folklora „Dani kraljice Katarine“.

Iduće, 15. nacionalno hodočašće OFS-a BiH najavljeno je za 22. listopada 2023. godine.

HODOČAŠĆE TREĆARA U KRALJEVU SUTJESKU

HODOČAŠĆE TREĆARA U KRALJEVU SUTJESKU

HODOČAŠĆE TREĆARA U KRALJEVU SUTJESKU

HODOČAŠĆE TREĆARA U KRALJEVU SUTJESKU

2024  Župa Posušje