Održana "Zlatna harfa" na Humcu

zlatna harfa 2023

Zlatna harfa, tradicionalni susret dječjih crkvenih pjevačkih zborova održana je 3. svibnja 2023. u crkvi sv. Ante na Humcu. Tema ovogodišnje Zlatne harfe bila je Divan je Bog u svetima svojim, a sudjelovalo je deset dječjih zborova s područja Hercegovine.

Svaki od zborova pjevao je po dvije pjesme, jednu iz liturgijskog programa pripremljenog za slavlje sv. mise, a druga pjesma bila je izborna pjesma u skladu s temom Divan je Bog u svetima svojim. Dječji zbor Fra Grga Martić izveo je pjesmu Darovi prepuni radosti i izbornu pjesmu Sveti Nikola Taveliću koju je napisala i uglazbila voditeljica zbora s. Ivana Džeba. Korepetitorica zbora bila je Jela Vranjković, učenica devetog razreda.

Najvažniji dio susreta bio je slavlje svete mise. Pjevali su svi zborovi zajedno, ukupno oko 500 ujedinjenih dječjih glasova.

Predslavitelj misnog slavlja bio je fra Emanuel Josić, novi pročelnik Povjerenstva za Zlatnu harfu koji je govorio o važnosti i ljepoti sudjelovanja u liturgijskom pjevanju, redovitom dolasku na probe i podsjetio na poznatu rečenicu sv. Augustina: "Tko pjeva, dvostruko moli." Pjevačima je riječ uputio i dosadašnji pročelnik Povjerenstva za Zlatnu harfu, fra Stipica Grgat koji je istaknuo važnost razlikovanja liturgijske i duhovne glazbe, što mladi pjevači imaju priliku učiti kroz pjevanje u župnom zboru i sudjelovanje na ovom susretu zborova.

Za sve sudionike susreta ovo je bilo lijepo iskustvo zajedničkog slavljenja Boga te međusobnog upoznavanja i druženja.

zlatna harfa 2023 2

zlatna harfa 2023

2024  Župa Posušje