Predstavljene knjige fra Mate Tadića

fra Mate Tadić - Posušje

Pet knjiga homilija pod nazivom Propovijedaj riječ – uporan budi, te knjiga velike i male (ne)zgode franjevaca s ilustracijama Anegdote malog fra Mateja autora fra Mate Tadića predstavljene su u srijedu 25. rujna u vjeronaučnom centru župe Bezgrešnog Začeća BDM u Posušju.

U ulozi govornika i predstavljača bili su dr. sc. fra Ivan Ivanda, dr. sc. fra Mario Knezović, novinar s hrvatskog radija Split Mladen Vuković i autor fra Mate Tadić.

Dr. sc. fra Ivan Ivanda je naglasio u svom izlaganju da središte našega života uvijek mora biti Isus Krist. „Gospa je ponizna službenica Božja koja nas vodi do Isusa. Ovo ističem da se uspijemo staviti na mjesto koje nam pripada u ovom mnoštvu svega. Također, stavljam i naglasak na mnoštvo knjiga koje se godišnje izdaju. Ono što je najvrijednije je Biblija i treba ju čitati svaki dan. Drugo su klasici duhovnosti. Čitanje obogaćuje čovjeka. Posebno čitanje Božje riječi, ali i životopise svetaca jer to su uspjeli ljudi. Ove knjige pred nama su pod naslovom Propovijedaj riječ. Riječ je Isus. Najveći povijesni događaj je utjelovljenje Riječi. Moramo znati i da će svaka suvišna riječ biti predmet suda. Ljudska riječ je također nešto na što treba paziti. Ona mora biti čista i izgrađujuća. Gospodin je nama svećenicima dao veliku privilegiju. Sveti Pavao kaže da propovijedamo i kada je zgodno i kada je nezgodno. Dobar propovjednik pušta da propovijeda Riječ. Oni koji se sami sebi žele svidjeti, Bogu je to odurno. To nije jednostavna zadaća svećenika. Poslije ispovijedi, propovijedanje je najteža zadaća. Treba propovijedati Riječ, a mi biti samo glas. Mi trebamo biti glas Riječi. U tom smislu, fra Matine knjige su vrijedne jer nam donose životnost“, kazao je fra Ivan Ivanda o pet knjiga homilija. Govoreći pak o knjizi anegdota „Anegdote malog fra Mateja“, fra Ivan je naglasio koliko i zdrav humor treba njegovati, a opet pri tome paziti da ne padamo u banalnost i prljavost.

I fra Mario Knezović je u svom predstavljanju istaknuo slavljenje Riječi Gospodnje, ali i naglasio kako je fra Mate na svoju nesreću odgovorio neodustajanjem. „Fra Matu je zadesilo nešto teško, ali nije postao profesionalni pacijent na teret drugima. On je mimo logike pristupio životu neodustajanja i dao najbolje što može. Ovdje su 2704 stranice. Samo ih prepisati značilo bi žulj na mozgu. On u svojim knjigama ne ostavlja ni gladnim ni žednim. Još nam i daje da nešto kući ponesemo. Mi mislimo da je važan sadržaj, ali nije. Znate kako je Isus u sinagogi otvorio i čitao knjigu sv. Izaije. Ništa novo nije napravio. No, uspijeva mijenjati stanje u sinagogi, sve su oči bile uprte na njega. Je li moguće da tekst koji ste puno puta čitali, niste doživjeli. U sinagogi je tada ljude obuzela Riječ. Svi su slušali uhom srca, razumjeli su. Zato je svećenikova propovijed važna. Nekad je to Sizifov posao. Zašto nas ne čuju? Jer nismo autentični, jer se nismo napojili s pravog izvora“, kazao je fra Mario.

Novinar s hrvatskog radija Split Mladen Vuković je je istaknuo vrijednost fra Matinih knjiga u mnoštvu izdanih samo u Hrvatskoj. „7000 knjiga se godišnje u Hrvatskoj objavi. Matine su zanimljive i od koristi kako svećenicima tako i vjernicima. Od ovih 7000 objavljenih knjiga, samo bude jedna ili dvije knjige anegdota kao ova fra Matina „Anegdote malog fra Mateja“, zato i pozdravljamo ovu fra Matinu. Humor je važan jer je jedini besplatan lijek. Humor je dobrodošao i u duhovnosti“, kazao je Mladen Vuković.

Za kraj predstavljanja obratio se fra Mate zahvaljujući svima koji su na bilo koji način pomogli u izdavanju knjiga, a čitanjem jedne svoje anegdote, istaknuo je sljedeće: „Ne tražimo relikvije, nego budimo relikvija. Ne trčimo za blagoslovima, nego budimo blagoslov drugima. Bog na slušatelje utječe djelatnom milošću“, kazao je fra Mate. On je također kazao da je čuo jako puno dobrih propovijedi kod svećenika koje nisu zapisane. „Digle su veliku prašinu koja se brzo slegla“, kazao je fra Mate. Upravo zato je ukoričio homilije Propovijedaj riječ – uporan budi liturgijske godine C te iz božićnog i korizmenog vremena i Veliki tjedan, liturgijske godine A, liturgijske godine B, homilije za svetkovine i blagdane.

fra Mate Tadić - Posušje

Spomenimo i da su članovi glazbene sekcije Frame Posušje upotpunili su svojim pjesmama ovo posuško predstavljanje nekoliko djela fra Mate Tadića.
Podsjetimo da je fra Mate do kolovoza 2005. djelovao kao župni vikar u Župi Bezgrešnog Začeća BDM u Posušju, gdje je predavao vjeronauk u osnovnim školama u Posušju, Čitluku i Batinu, kao i srednjoj školi u Posušju, pripremao krizmanike, vodio ministrante i čitače, surađivao s polaznicima zajednice „Molitva i Riječ“, bio voditelj biblijsko-meditativno-molitvenih susreta. Prema potrebi svirao i pjevao, poglavito na svetim misama zornicama, i surađivao s višeglasnim župnim zborom „Fra Grga Martić“. Od 28. lipnja 2003. zadesili su ga veliki zdravstveni problemi koje su izazvale tri vrste opasnih bakterija, zbog čega je bio na rubu života i smrti pa doživio križ i iskusio patnju. Usprkos rehabilitacijama, stalnim nastojanjima da se vrati u normalnost života i nuspojavama, nastoji nesmetano obavljati obveze i dužnosti danas u župi sv. Mihaela Arkanđela u Tomislavgradu. Osim u srijedu predstavljenih knjiga, za fra Matom su i brojna druga pisana djela i članci.

fra Mate Tadić - Posušje

2024  Župa Posušje