Posuški članovi Franjevačkog svjetovnog reda na korizmenoj duhovnoj obnovi u Međugorju

U subotu, 21. veljače 2015. godine u Međugorju je održana korizmena duhovna obnova Hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a), s početkom u 15,30 sati u dvorani Ivana Pavla II. Ovo je već peta po redu zimska duhovna obnova koju organizira područno vijeće OFS-a, u suradnji s bratstvom domaćinom. Na obnovi je sudjelovalo preko 300 članova bratstva iz Hercegovine zajedno sa svojim duhovnim asistentima, od toga 40 iz posuškog bratstva. Na početku je sve nazočne pozdravio duhovni asistent bratstva u Međugorju fra Ivan Landeka ml., zatim područna ministra Ankica Zelenika, mjesni ministar bratstva Jure Čilić, te područni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović, a posebnu radost zbog obnove i dobrodošlicu svima izrazio je međugorski župnik fra Marinko Šakota. Frama Međugorje je animirala pjevanje i na taj način posebno osvježila duhovnu obnovu. Predavač je bio fra Danko Perutina, duhovni asistent čitlučkog bratstva, a tema predavanja je bila „Korizma – vrijeme odricanja i odabira“. 
 
U svom poticajnom govoru fra Danko je između ostalog rekao kako se ne trebamo hvaliti onim čega smo se odrekli te da je najbolje i najučinkovitije odreći se onoga bez čega nikako ne možemo. Također je istaknuo važnost dolazaka na zajedničke obnove, susrete i događanja u bratstvu. Usporedio je to sa slikom u prirodi kako rijeka svojim tokom valja oštro kamenje jedno o drugo i na taj način ga teše i oblikuje u glatko i okruglo. Tako je i s našim susretima. U njima se oblikujemo i izgrađujemo svoje kreposti. Još je istaknuo dvije najvažnije kreposti koje trebaju resiti svakog franjevca i franjevku, a to su poniznost i radost. Rekao je da nema razloga da ne budemo radosni, ako nemamo radost onda postoje samo dva razloga koja su uzrok tome; ili nosimo težak grijeh na duši ili imamo neki problem. 

 
Na kraju predavanja potaknuo je okupljene na zajednički ispit savjesti. Program obnove nastavio se u župnoj crkvi krunicom koju su predmolili ministri mjesnih bratstava, a bila je i mogućnost za svetu ispovijed, gdje su duhovni asistenti bili na raspolaganju. Svetu misu je također predslavio fra Danko. U propovijedi se osvrnuo na evanđelje te kazao da je pustinja mjesto gdje opstaju samo korisne stvari. Nakon mise druženje se nastavilo ponovo u dvorani Ivana Pavla II. uz zakusku koju su pripremili domaćini obnove. 
 
Ovakvi susreti su važni za rast i napredak bratstva jer se njima jača zajedništvo i svijest o pripadnosti Redu. Posebno je važno što je obnova bila na samom početku korizme kako bismo ispravnim ulaskom u korizmu nastavili promišljati o Kristovoj muci i smrti, te se zagledali u konačni cilj svoga života, a to je uskrsnuće.
 
Branka Barišić, OFS Posušje
 
2024  Župa Posušje