Hodočašće svetom Anti na Humac

Dana 18. travnja, u subotu, ministranti naše župe uputili su se na hodočašće svetom Anti Padovanskom u Ljubuški, ito u franjevački samostan na Humcu. Pošli smo s autobusom oko 8 sati ispred stare crkve u Posušju. Na putu prema Humcu ministranti su molili žarko jer nam je trebalo lijepo vrijeme za nogometni turnir.  Na Humac smo došli oko 9 sati. 


Dočekao nas je fra Milan Jukić, koji je voditelj samostanskog muzeja i umjetničke zbirke koja nosi naslov „Majka“. On nas je lijepo primio i pozdravio u ispred samostanske zajednice. Na početku našeg posjeta samostanu prvo što smo imali priliku razgledavati bio je muzej, a koji je smješten u samostanskom podrumu, odnosno podrumu negdašnje rimske zgrade na kojoj je sagrađen samostan. 
 
Nakon toga, ministranti su razgledali umjetničku zbirku, te se polako uputili u razgledavanje stare crkve svetog Ante Padovanskog. Ondje su nas dočekali fra Andrija i fra Tomislav. Njih dvojica su došla u franjevački samostan u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom: fra Tomislav Crnogorac (r.1995.) iz župe Bezgrješnog začeća BDM u Posušju i fra Andrija Majić (r. 1994.) iz župe Sv. Mihovila Arkanđela u Drinovcima. Njih dvojica trenutno se nalaze u franjevačkom novicijatu, godini kušnje u franjevačkom odgoju koja traje godinu dana. Fra Andrija i fra Tomislav vrlo su rado i lijepo okupljenim ministrantima posvjedočili kako je tekao njihov životni put. 
 
Svojim svjedočanstvom su prisutne ministrante ohrabriti ako se netko od njih odluči za takav način služenja Bogu. Obojica novaka su bili ministranti u svojim župama kroz osnovnu školu, gdje su se nakon vremena promišljanja odlučili, poslije osmog razreda, javiti svojim župnicima, te izrazili svoju želju kako žele postati franjevci. Prepričavali su svoj boravak u samostanu u Viskom.
Poslije njihovog svjedočenja uslijedilo je slavlje svete mise u staroj crkvi. 
 
Prije svete mise ministranti su pred moćima svetog Ante izmolili svečevu krunicu. Nakon svete mise, ministranti su prošli kroz samostansku klaustar i novačko dvorište do svog autobusa koji ih je spreman čekao. Budući da je bilo kiše, dogovoreno je da se nogometni turnir odigra u Studencima, u ŠRC Brkić gdje smo lijepo primljeni. Tu smo proveli oko dva sata u napetoj igri između četiri momčadi. 
 
Nakon što smo dobili pobjednika, uputili smo se na vodopad Kravica. Tamo nas je oko trinaest sati čekao ručak u konobi „Sedra“. Nakon ručka koji se tako željno iščekivao, uputili smo se prema utvrdi herceg Stjepana Vukčića Kosače, poviše Ljubuškog, u stari grad. Nakon kratkog razgledavanja utvrde, uputili smo se prema Posušju. 
 
2024  Župa Posušje