Posuško Bratstvo OFS-a hodočastilo u Međugorje

Dana 13.10.2013. mi, posuški svjetovni franjevci, zajedno sa našim duhovnim asistentom fra Markom Dragičevićem krenuli smo na naše tradicionalno jesensko hodočašće Kraljici mira u Međugorje. Gotovo uvijek, interes za Međugorje je velik, te je i ovaj put autobus bio ispunjen do posljednjeg mjesta,hodočastilo nas je pedeset dvoje.Cijelo vrijeme puta bilo je ispunjeno sadržajima za naš duhovni rast. Prvo smo se pomolili za sretan put, nakon čega nam je fra Marko propovijedao o ukazanjima. Budući da je bio blagdan Gospe Fatimske govorio je o ukazanjima u Fatimi gdje se Gospa zadnji put ukazala 13.10.1917. Upoznao nas je da je tijekom stoljeća bilo više privatnih  objava o ukazanjima. Neke od njih je priznala i Crkva. Međutim, Katekizam katoličke Crkve kaže da objave ipak ne pripadaju u polog vjere. Njihova je uloga da nam pomognu da od njih u određenom povijesnom razdoblju potpunije živimo. Naše je vjerovati u Krista raspetoga i to svjedočiti svojim životom rekao je fra Marko. Nakon fra Markova predavanja sestra Luca je svjedočila o hodočašću u Rim iz kojeg se upravo vratila .Bilo je to jedno predivno hodočašće, spoj vjerskog i turističkog. Hodočasnici su posjetili Padovu,crkvu sv.Leopolda Mandića i baziliku sv.Ante Padovanskog a potom i Asiz, rodni grad našeg sv.oca Franje i katedralu Gospe od Anđela. U Rimu su proveli 4 dana i vidjeli sve poznate znamenitosti. Svakog dana hodočašća slavili su Svetu Misu. Poseban doživljaj bio je susret sa  Papom Franjom na rimskom trgu. Budući da je bilo preko tisuću naših hodočasnika trg je vrvio našim zastavama. Papa je pozdravio na hrvatskom jeziku i govorio o Hrvatima u BiH te svima uputio riječi ohrabrenja i  izrazio nadu u bolje sutra.

Nakon svjedočenja s.Luce molili smo Franjinu krunicu  i preporuke te uz pjesmu stigli u Međugorje. Nekoliko sestara je ostalo kod crkve a mi ostali smo se uz molitvu krunice uputili na brdo ukazanja. Bez problema smo se uspeli na mjesto ukazanja  i radosni vratili da zajedno sa mnoštvom vjernika sudjelujemo međugorskom molitvenom programu. Ovo vrijeme iskoristili smo, za sakrament pomirenja i molitvu u Gospinom vrtu. Vrijeme je bilo prekrasno pa je Sveta misa slavljena na vanjskom oltaru, oko kojeg se okupilo tisuće vjernika. Naš fra Marko je ispovijedao i koncelebrirao sa ostalom braćom svećenicima. Evanđelje o ozdravljenju gubavca samarijanca i njegovo zahvaljivanje potaknulo nas je na razmišljanje: jesmo li dovoljno zahvalni na mnogobrojnim Božjim  darovima kojima nas obilato, svakodnevno  obasipa ili smo jedan od one devetorice koji se nisu vratili zahvaliti.

Nakon molitve za bolesnike uputili smo se našim domovima. Uz put smo sabirali utiske, iskoristili vrijeme za bratske razgovore i zahvalili Bogu na ovom jedinstvenom danu koji je obogatio naše duše i ispunio nas blaženim mirom kojeg ćemo širiti na sve koje na svom putu susretnemo. Neka nam u tome pomogne Gospin zagovor i zagovor našeg svetog Oca Franje.

Mir vam i Dobro!Ana Bago  
OFS Posušje

2024  Župa Posušje