Framin

Već godinama se održava susret ministranata svih franjevačkih župa na području Hercegovine pod nazivom Framin. Dana 23. svibnja, u subotu, ministranti naše župe uputili su se na susret ministranata u Mostar. Pošli smo s autobusom oko 8 sati ispred stare crkve u Posušju. U Mostar smo stigli oko 9 sati ispred franjevačkog samostana i crkve. 


 
Ukupno je sudjelovalo na ovogodišnjem susretu devetnaest župa. Iz devetnaest župa u Mostar je pristiglo 572 ministranta. S ministrantima su došli njihovi voditelji fratri, te s nekoliko iznimaka gdje voditelji nisu mogli doći poslali su svoje ministrante s ministrantima susjedne župe. Okupljanje je započelo već u 9 sati, a u 9.30 počela je sv. Misa koju je predslavio fra Goran  Azinović, župni vikar na Humcu. 

 
U koncelebraciji je bilo trinaest svećenika. Misno pjevanje animirali su postulatni i novaci. Nakon mise je uslijedio program u crkvi: postulatni i novaci su predstavili svoje zajednice i život u njima, i pri tome su i posvjedočili svoj duhovni put do franjevaštva koji je manje-više započinjao od ministriranja. 
 
Kroz to vrijeme u dvorani odražavalo se natjecanje u kvizu. Rezultati natjecanja u kvizu su sljedeći:
1. Mostar, 2. Roško Polje, 3. Drinovci, 4. Široko Brijeg i Posušje, 5. Rakitno, 6. Ružići, 7. Gorica – Sovići, 8. Veljaci, 9. Rasno, 10. Kočerin i Gradnići, 11. Vitina, 12. Međugorje, 13. Klobuk, 14. Humac, 15. Čitluk i Čerin.Bez obzira na ova tri mjesta, svi sudionici kviza pokazali su zavidnu razinu znanja što je svakako zasluga njihovih voditelja. Nakon ručka u 12 sati započelo je natjecanje u sportskim disciplinama (nogomet, graničar, igre bez granica) u Rodoču na sportskim terenima PMF-a Sveučilišta u Mostaru. Igra je bila jako napeta do samog kraj. Mi iz Posušja osvojili smo prvo mjesto u igrama bez granica. Sve je zajedno završilo oko 16 sati. Pobjednici su dobili pehare i dodatne nagrade, zahvalili se Gospodinu i puni dojmova vratili se u svoje župe.
 
Karlo Vidović  
2021  Župa Posušje