Posuško bratstvo OFS-a na nacionalnom hodočašću u Kraljevoj Sutjesci

Na poziv nacionalnog  rukovodstva OFS-a predvođeni našim duhovnim asistentom  fra Markom Dragičevićem hodočastili smo kraljici Katarini, kako bi joj odali počast i zajedno sa mnoštvom  vjernika iz raznih krajeva obilježili 535 obljetnicu smrti ove izuzetne žene,trećarice i kraljice.


Krenuli smo u cik zore kako  bi na vrijeme stigli do početka programa u 10. sati. Juto se rađalo u suncu i sve je nagovještavalo jedan predivan dan. Putovanje  smo započeli Gospinim pozdravom i nastavili  molitvom  krunice sa razmatranjem  koju je pripremio naš fra Marko a mi molili desetke. Zatim smo slušali o životu i djelima kraljice Katarine o kojoj nam je govorio naš sugrađanin Mladen Kraljević. Imali smo mnoštvo pitanja na koja su odgovarali   fra Marko i Mladen koji su pokazali zbilja veliko znanje iz povijesti, te smo dosta toga i mi naučili. Vrijeme je tako prošlo u trenu i već smo stigli u Sutjesku. Dočekao nas je prizor ko iz bajke. Okupana suncem, u zlatno-žutom raslinju dolinom dominira prelijepa romanička crkva Kraljice Katarine za koju je i papinski nuncij u današnjoj propovijedi  rekao da je ravna onima u Rimu. Rano smo došli te smo imali vremena,razgledati,slikati se, sabrati se,pomoliti u tišini i pripremiti za misno slavlje. Počela su pristizati bratstva OFS-a iz cijele BiH i ostali hodočasnici pa je crkva  za čas bila prepuna.

Program je započeo pozdravom   domaćina i organizatora ovog susreta: fra DanijelaRajića, područnog  asistentOFS-a, s. Nives Kanevčev nacionalne ministre OFS-a  i fra Ljube Kurtovića  nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH. Poslije toga uslijedila su predavanja na temu „Duhovna obnova OFS-a“koju je pripremila naša područna učiteljica formacije s. Mila Čuljak i „Odaziv na poziv“ s. Ljerka Mikić iz Tolise. Zatim su mladi iz Kraljeve Sutjeske  izveli prigodni recital posvećen kraljici Katarini.

Nakon toga uslijedila je svečana sv. Misa koju je predvodio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, uz koncelebraciju 20 svećenika među kojima je bio i naš fra Marko. U svome nagovoru nadbiskup je rekao da je ova proslava jedno povijesno pamćenje na kraljicu Katarinu koja može biti uzor i muškarcima i ženama kao žena, majka,državnica, kršćanka i trećarica.

Po završetku svetog misnog slavlja u samostanskom dvorištu održana je 14. po redu smotra folklora „Dani Kraljice Katarine“. Nošnje, šarenilo boja, ručak na travi vraća nam sjećanja na neka prošla vremena i čuva tradiciju koju treba svakako podržavati. Mi smo također,na ledini, u hladovini zlatnih stabala, uz pjesmu zborova blagovali ono što smo ponijeli sa sobom.

Okrijepljeni duhovno i tjelesno krenuli smo prema Visokom u posjet našim sjemeništarcima. U sjemeništu su četiri naša sjemeništarca: Braća Crnogorac Tomislav i Ivan, Željko Tomić i Marinko Filipović.

Podijelili smo radost susreta sa  njihovim  mamama , razgledali sjemenište i krenuli kući zahvalni Bogu i Duhu svetomu za ovaj veličanstveni dar budućih svećenika. Uz put smo uživali u ljepoti Lašvanske doline i divili se čudesnim Božjim djelima stvaranja, a nevjerojatno je koliko ovaj   pejzaž jako podsjeća  na Franjinu Umbriju. Kad se počela spuštati noć nastavili  smo moliti krunicu i slušali o poticajnim razmišljanjima sv.Franje na temu :Kako sačuvati  mir srca, koju je pripremila s. Ana. Stigli smo u Posušje oko 20 sati, pomalo umorni ali ispunjeni duhovnim mirom i radosni zbog susreta sa braćom i sestrama, što će nas učvrstiti u vjeri i pomoći nam nastaviti naše franjevačko poslanje.

Ana Bago
OFS Posušje

2024  Župa Posušje