Sudionici Studijskih dana Splitske mitropolije u Posušju

U našoj Kući molitve u Masnoj Luci, Blidinje, od 3. srpnja (ponedjeljak navečer) do 6. srpnja (četvrtak popodne) 2017. godine na Studijskim danima sudjelovala su 32 mlađa svećenika, zaređena u posljednjih deset godina, sa sedam (7) svojih duhovnih poglavara, a to su: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, šibenski biskup Tomislav Rogić i njegov generalni vikar Marinko Mlakić

provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja u Splitu fra Joško Kodžoman, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Miroslav Vidović i pastoralni vikar iste nadbiskupije don Nediljko A. Ančić.

Svećenici na Studijskim danima, brojčano gledajući, bili su iz sljedećih biskupija: Splitsko-makarska nadbiskupija 16; Dubrovačka biskupija 5; Kotorska biskupija 2; Šibenska biskupija 3; i Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja 6.

Prema programu koji je, djelomično i u dogovoru s fra Milanom, priredio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko A. Ančić, na 5. srpnja, tj. u srijedu, poslije podne organiziran je izlet za sve sudionike. Najprije su malo upoznali Blidinje, posjetivši prije svega grob Dive Grabovčeve i poznatu nekropolu stećaka. Vodič im je bio fra Petar Krasić. Zatim su se uputili u Posušje. Želja im je bila da se susretnu s nama franjevcima, upoznaju barem malo našu župu i župne objekte, da obiđu koliko to bude moguće neke dijelove grada, župe, da posjete Franjevački muzej U KUĆI OCA MOJEGA, te da u 18,00 sati slave s nama Sv. misu i nakon toga negdje zajednički večeraju. U ime naše kućne zajednice na raspolaganju im je bio fra Milan Lončar.

Ponajprije smo se, nakon dolaska u Posušje, vozili do groblja Ričina, pogledali naš poznati most na Ričini i nekropolu stećka, čuli nekoliko najosnovnijih podataka o svemu tome iz usta prof. Antonije Ćorić. Zatim smo ušli u groblje i došli do grobnice naše trojice fratara, koju smo, nakon temeljitog istraživanja i rada blagoslovili 2012. godine. Prisjetimo se i ovdje njihovih imena, jer su nas svojim radom i molitvama zadužili. Riječ je o: fra Mati Bogdanoviću  (Kreševo, 1742. –  Posušje, 9. 5. 1771.), fra Anti Vrciću (Ljetovik, oko 1736. – Posušje, 23. 8. 1792.) i o fra Marku Škoriću (Kreševo, 16. 11. 1793. – Posušje, 20. 4. 1835.).

Kako je vremena bilo malo, ubrzo smo vožnju nastavili prema Vinjanima, govorili preko o našim župljanima i njihovim djelatnostima, predstavili im gospodarstvo i Udrugu gospodarstvenika Posušje, navratili u velike prostorije Vokela, osvježili se kavom i kolačima, i čuli nekoliko riječi o ovoj uglednoj tvrtki... Vratili smo se južnom zaobilaznicom kako bismo im mogli što više toga, barem iz autobusa, pokazati. Više se nismo zaustavljali do groblja Martića križ. Tu smo im pokazali grob pok. roditelja fra Grge Martića, našu fratarsku grobnicu i još neke pojedinosti. Posebno ih je oduševila ljepota fratarskih grobnica na Ričini i na Martića križu. Mons. Marin Barišić je u svojoj propovijedi spomenuo obadvije grobnice i doslovno citirao tekst koji smo 2009. godine napisali na grobnici Martića križ, a on glasi: Živjeli smo u znaku križa. / Umirali smo u žrtvi križa. / Uskrsnut ćemo u slavi križa!

U 18,00 sati slavili smo Sv. misu u našoj kripti. Oltar je bio pun svećenika, misno slavlje predvodio je nadbiskup Marin Barišić, a suslavili su svi gore spomenuti duhovni pastiri i svi svećenici koji su s njima došli. Mons. Marin je propovijedao o sv. Ćirilu i Metodiju, koje je Crkva upravo toga dana slavila, uglađujući u svoju propovijed svoje iskustvo s današnjeg izleta. Za vrijeme Mise pjevala je naša Frama, a čitanja su preuzeli odrasli čitači (Kristina Milas i Branko Širić). Na Sv. misi bilo je dosta vjernika iako dolazak tolikih svećenika nismo najavili. S pravom se može reći da je ovo povijesni događaj, jer nikada u povijesti naše župe nije bilo toliko biskupa i svećenika u Posušju na našem oltaru.

Za naše goste priredili smo večeru u malom restoranu Svadbenoga salona „Bagušić“. Uz izvrsno jelo i druženje, pa i pjevanje, ostalo se tu do 22,00 sata, a nakon toga ih je odvezao autobus naše tvrtke Posušje-Bus u Masnu Luku. Naši dragi gosti bili su više nego zadovoljni svim onim što smo im pružili, što je u pisanom obliku potvrdio nakon povratka u Split don Ante A. Ančić, pastorali vikar. Kao malu posebnost spomenimo da je Splitska mitropolija najstarija od četiriju današnjih crkvenih pokrajina Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj i obuhvaća već gore spomenute biskupije.(Tekst: Fra Milan Lončar; fotografije: Angela Penava)

2018  Župa Posušje