Slavlje primanja i zavjetovanja u posuškom bratstvu OFS-a

Posuški trećari već tradicionalno uz  blagdan Bezgrješnog začeća BDM proslavljaju i primanje i zavjetovanje braće i sestara. Tako je bilo i 8.12. ove godine. U svoje redove primili smo tri nove mlade članice: Ružicu Vranjković,Danicu Bakula i Zdenku Topić. Tri sestre: Andrijana Marić, Mara Arapović i Slava Begić su nakon novicijata od godinu dana, priprema, iščitavanja Pravila i življenja Evanđelja po uzoru na našeg sv. oca Franju,

dale prve svečane zavjete. Zavjete na godinu dana obnovile su: Marina Bakula,Mira Ćorić,Ljubica Karamatić,Iva Mikulić,Nada Raič i Ivica Škrobo.


Obred primanja i zavjetovanja obavljen je za vrijeme večernjeg euharistijskog slavlja u 18 sati u prepunoj posuškoj kripti, uz nazočnost članova mjesnog bratstva koji su došli podijeliti radost sa svojim sestrama. Sveto misno slavlje predvodio je fra Ljubo Kurtović nacionalni i područni  duhovni asistent OFS-a, a suslavitelj je bio duhovni asistent bratstva fra Marko Dragićević,  koji je u ime crkve potvrdio zavjete. Zavjete je primala mjesna ministra Ana Bago uz svjedokinje Željku Čamber i Zvjezdanu Čutura. Misna čitanja i molitvu vjernika čitale su slavljenice a glazbom i svojim predivnim pjevanjem slavlje je uveličala naša Frama.

U prigodnom  nagovoru  fra Ljubo je govorio o Mariji rekavši da je vrijeme došašća Marijino vrijeme. Marija je Božje,izmoljeno dijete. Ona je time i simbol u kojem smijemo prepoznati začeće i rođenje svakog od nas. Tajnom svojega začeća Marija nam poručuje  da Bog sa svakim od nas ima svoj plan ljubavi i spasenja. Vrijeme milosti i otkupljenja počinje od tajne njenog bezgrešnog začeća a za nas u u času Isusovog začeća. Marija je jedna od nas, slična nama, ali bez ikakvog grijeha. Zato ju nasljedujmo i budimo ponizni i poslušni kao  Marija.Obraćajući se nama svjetovnim franjevcima fra Ljubo je rekao da smo pozvani biti dio velike franjevačke obitelji kojoj je čast pripadati, biti prepoznatljiv, dijeliti bratsku ljubav i činiti dobro po uzoru na mnoge naše svece. Sveci nikada ne umiru jer žive njihova dobra djela pa tako i  red svetog Franje i nakon 800 godina raste poput kvasca, čemu je dokaz i ovo zavjetovanje. Nasljedujući svetog Franju imamo vrlo važno poslanje u današnjem svijetu, istaknuo je fra Ljubo te izrazio nadu u ustrajnost u izvršavanju naših zavjeta. Također je pozvao naše župljane da se priključe OFS-u i tako povećaju Franjinu obitelj.

Nakon završetka misnog slavlja uslijedila su čestitanja, podjela darova, kao sjećanje na ovaj posebni dan te fotografiranje za arhiv bratstva. Sretni i veseli krenuli smo svojim kućama, svjesni da smo i mi mali dio Franjinoga kvasca i da Bog u svakog nas polaže nadu da kvasac nikad neće prestati  rasti. Neka nam u tome pomogne snaga Duha Svetoga, Božja ljubav i zagovor našeg Serafskog oca Franje.

Ana Bago
OFS Posušje

2024  Župa Posušje