Hodočašće naše župe: KRAPINA - MARIJA BISTICA – LUDBREG – KRAŠIĆ 23. – 24. rujna 2017.U subotu, 23. rujna 2017. g. nas 92 hodočasnika, u pratnji našeg župnika fra Mladena i naših vozača gos. Ljube i Dalibora, u ranojutarnjim satima krenuli smo na dvodnevno hodočašće. Sva svježina jutra nije uspjela poremetiti našu vruću želju za molitvom i slavljenjem Naše Majke Marije i Isusa Krista.

Naša prva postaja bio je čuveni „MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA“ površine oko 1200 m kv. Muzej je osnovan 1966., a novi muzej svečano je otvoren 27. 2. 2010., a pobuđuje veliku pažnju posjetitelja ne samo zbog intrigantnog pojma NEANDERTALCI, već i zbog specifičnog načina prezentacije teme. Sami postav je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca.

Nakon razgledanja muzeja odlazimo prema Mariji Bistrici, Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, smješteno među pitomim brežuljcima Hrvatskog Zagorja. Kao i mnogi drugi hodočasnici i mi smo došli u tišinu tražeći i nalazeći svoj duhovni mir.

Nakon kratkog razgledanja ovog drevnog svetišta obavili smo pobožnost Križnog puta. Tu smo susreli don Ivana Zirduma.

Poslije pobožnosti Križnog puta mogli smo se ispovijediti. U crkvi Majke Božje Bistričke slavili smo i svetu misu ispred čudotvornog kipa Majke Božje s djetetom u naručju. Sami kip kroz svoju povijest nekoliko puta je bio skrivan od opasnosti koje su mu prijetile, a posljednji put je pronađen i postavljen na oltar u srpnju 1684. godine i od tada počinju hodočašća u ovo svetište.

1715. godine Svetište postaje nacionalno svetište kada Hrvatski sabor podiže zavjetni oltar. 1923. godine papa Pio XI. Crkvi daje naslov Bazilike, da bi 15. 8. 1971. bilo proglašeno Hrvatskim nacionalnim svetištem Majke Božje Bistričke. U samom svetištu 3. 10. 1998. Godine papa Ivan Pavao II. proglašava blaženim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija kardinala Stepinca. Nedjelja 24. 9.

Nastavak našeg puta. Puni dojmova od prethodnog dana, poslije doručka odlazimo prema Ludbregu. Prati nas kiša, ali nama to ne smeta. Puni milosti, dobrog raspoloženja i s molitvom dolazimo u Ludbreg – svetište Predragocjene krvi Kristove.

U tamošnjoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva skupa s tamošnjim župljanima slavili smo svetu misu. Nakon svete mise župni vikar nas je pobliže upoznao sa svetištem. Iako nema pisanih dokumenata, predaja govori da se samo nakon godinu dana od posvete crkve u kapelici dvora Batthyany 1411. Godine zbio nesvakidašnji događaj. Za vrijeme bogoslužja, svećeniku koji je sumnjao u pretvorbu u kaležu je nakon lomljenja hostije potekla krv. Zaprepašten i silno preplašen tekućinu iz kaleža pospremio je u staklenu posudu, skrio, a o događaju je šutio do kraja života. Tek na samrti javno je priznao što se dogodilo i ampulu s tekućinom predao na čuvanje svojoj braći svećenicima u župnoj crkvi.

Glas o tome brzo se proširio i narod ne u velikom broju počeo dolaziti u Ludbreg i od toga vremena u Ludbregu su se počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvete krvi. Slijedio je ručak i kratki odmor te vožnja do Krašića. 

Krašić – rodno mjesto blaženog kardinala Stepinca. Rođen u mjestu Brezarić, 8. Svibnja 1898. od oca Josipa i majke Barbare r. Penić. 7. prosinca 1937., preuzima vodstvo zagrebačke nadbiskupije. Uhićen od komunističkih vlasti 18. Rujna 1946., osuđen 11. listopada 1946. na 16. godina zatvora. U zatvoru u Lepoglavi bio je sve do 1951. godine i tada ga premještaju u zatočeništvo u Krašiću, u prostorije župnog dvora. Umire u Krašiću, 10. veljače 1960. godine. Posjetili smo župnu crkvu Presvetog Trojstva. Također, smo obišli župni dvor koji je blaženom Alojzju Stepincu nakon lepoglavske kaznionice služio kao kućni pritvor.

Danas je tu uređen Spomen dom, u kojem se nalazi zbirka predmeta i svih osobnih stvari koje je koristio blaženik. Na kraju veliko hvala gosp. Slavi Manduriću na odličnoj organizaciji. Našim vozačima Ljubi i Daliboru. Fra Mladenu na inicijativi za ovo hodočašće. Svi zadovoljni, sretni, puni milosti vratili smo se svojim domovima i zasigurno ponijeli jedno predivno iskustvo s kojim možemo samo hrabro, nepokolebljivo u svojoj vjeri nastaviti dalje kroz život uz blagoslov, mir i spokoj kojeg smo i doživjeli na ovom hodočašću.


 Anđa Pavković 
2018  Župa Posušje