KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA TREĆARA U MOSTARU


U subotu, 17.02.2018. godine, održana je područna  korizmena duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini,  u Župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. Ova duhovna obnova već se tradicionalno održava na početku korizme kako bi se svi zajedno, kao jedna velika Franjina obitelj, duhovno obnovili i pripremili za blagdan Uskrs.

Program je započeo u 16h prigodnim predavanjem fra Mire Šege, a tema predavanja je bila „Snaga tišine“. U svom izlaganju fra Miro je naglasio važnost tišine u ovom korizmenom vremenu. Isus je sam išao u pustinju kako bi razgovarao s Ocem. Doista je važno osjetiti pustinju, pustiti sve što nas veže, udaljiti se od buke i gužve ovoga svijeta i čuti tišinu u kojoj Božji glas govori svakom otvorenom srcu. Tišina i pustinja zaista preobražavaju naša srca. Tako je Isus tražio svoj mir u pustinji, a njegov istinski nasljednik, a naš uzor sv. Franjo išao je na brdo La Verna kako bi dugo molio i razgovarao s Ocem nebeskim. Tamo doživljava potpuno preobraženje, a vjerojatno je i sam bio kušan, kao i Isus u pustinji. 

Možda smo i sami mnogo puta kušani kada bježimo u pustinju, ali Gospodin nas nikada ne ostavlja same. On je uz nas i ne bojmo se pokloniti Mu svoje vrijeme.  Tišina nikada nije prazna, ako srcem težimo susresti Gospodina. On je tu, daleko od buke ovoga svijeta. On je u nama, živi u nama i govori, ako mu otvorimo svoje srce. Fra Miro je pozvao sve vjernike da uvijek nakon svete mise, ostanu još malo uživajući Gospodinovu prisutnost i zahvaljujući Mu, što je po svojoj velikoj ljubavi došao među nas i stanuje u nama pod prilikama kruha i vina.

Zaista bi ova gesta, ovo malo odvojenog vremena nakon svete mise, učinilo nešto novo u našem životu, podsjećajući nas Koga smo upravo primili i kako je Bog zaista velik u svojoj malenosti. Nakon predavanja, molili smo krunicu, imali smo prigodu za sakrament Pomirenja, a onda je uslijedila svečana sveta misa, koju je predvodio područni duhovni asistent franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini, fra Antonio Šakota. 

Program je završio klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, kao zahvala za sve primljene darove, zahvala za svu braću i sestre ove divne franjevačke obitelji, te prigodnim druženjem uz zakusku koju su pripremili naši divni domaćini, područno bratstvo Mostar.

Hvala Gospodinu za sve primljene milosti i našem zaštitniku sv. Franji, koji, sigurna sam, neumorno zagovara za nas i poziva svako srce da, potpuno predano Gospodinu, donosi radost, mir, nadu i svaki blagoslov ondje gdje je poslano.

2019  Župa Posušje