Tradicionalno hodočašće svetom Ivanu Krstitelju u Podmilačje

sv. Ivo - Podmilačje, Jajce

U nedjelju, 24.05.2018.g., 54 vjernika naše župe, organizirano su se uputili na tradicionalno hodočašće svetom Ivanu Krstitelju u Podmilačje. U jutarnjim satima krenuli smo s našeg polazišta koje se nalazilo ispred župne kuće, a nakon 3 sata ugodne vožnje došli smo do odredišta koje je već bilo dobrano ispunjeno pristiglim hodočasnicima iz cijele Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Po dolasku u svetište, vjernici su imali priliku za osobnu molitvu, ispunjenje zavjeta, ispovijed i druženje, a nakon toga je uslijedilo svečano misno slavlje koje je predstavio provincijalni ministar Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, uz koncelebraciju dvadesetak svećenika.

Svečanu liturgiju organizirali su bogoslovi franjevačke teologije u Sarajevu, a za liturgijsko pjevanje pobrinuo se mješoviti zbor sastavljen od pjevača iz više župa Bosne Srebrene pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Evanđelje je otpjevao, đakon Bosne Srebrene, fra Mario Dadić.

Fra Jozo Marinčić, u svojoj nadahnutoj propovijedi, između ostalog, pozvao je na obnavljanje tradicionalnih vrijednosti u našem narodu, a poseban naglasak stavio je na obitelj i molitvu. Također, naglašavajući poniznost svetog Ivana Krstitelja, koji se uvijek javno priznao glasnikom, a ne iščekivanim Mesijom, istaknuo je kako je svijet sit oholih vladara, a gladan poniznih služitelja koji će biti u službi brata čovjeka.

Na koncu misnog slavlja, prisutnima se obratio župnik i upravitelj svetišta fra Filip Karadža koji je zahvalio ponajprije Bogu, a zatim i svima koji su bili na usluzi proteklih dana oko organizacije ove svetkovine.

Poslije slavlja euharistije, vjernici su pristupili i drugom slavlju - okrijepi tijela. Brojni štandovi i šatori nudili su delicije iz tradicionalne Bosanske kuhinje.
Povratak u Posušje započeo je u 14:00h. Ispunjeni primljenim darovima, oko 18:00h, vratili smo se našim domovima.

sv. Ivo - Podmilačje, Jajce

sv. Ivo - Podmilačje, Jajce

sv. Ivo - Podmilačje, Jajce

sv. Ivo - Podmilačje, Jajce

2019  Župa Posušje