Održana prva Tribina


1. listopada 2018. s početkom u 19:00 sati, u vjeronaučnom centru u Posušju, održana je prva u nizu listopadskih tribina pod naslovom „Grijeh i sakrament ispovijedi“. Predavač je bio dr. fra Tomislav Pervan, koji je trenutno na službi u Međugorju, u samostanu Školskih sestara franjevki kao njihov duhovnik.

Fra Tomislav je odabrao prikazati ovu, uvijek aktualnu i atraktivnu, temu krenuvši od biblijskog polazišta, naglasivši misli poznatog crkvenog naučitelja i opata svetog Bernarda koji je rekao da kada otvaramo Bibliju, zapravo otvaramo knjigu iskustva – iskustva čovjeka i Boga, te iskustva čovjeka i njegovih međuljudskih odnosa.

Uzimajući životna biblijska iskustva, fra Tomislav je progovorio o značenju, snazi i zavodljivosti grijeha. Objasnivši starozavjetnu postavku grešnosti pojedinca i naroda u cjelini, predavač nam je navijestio i novozavjetnu poruku nade i otkupljenja darovanu u osobi Isusa Krista.

Također, na temelju dugogodišnjeg svećeničkog iskustva susreta s različitim grijesima i grešnicima, fra Tomislav je progovorio i o posljedicama grijeha koje ostavljaju duboki trag na svaku osobu, kako na grešnika, tako i na njegovu okolinu.

U drugom dijelu predavanja, predavač je progovorio i o najvećem lijeku protiv grijeha i njegovog utjecaja – sakramentu ispovijedi, posvješćujući slušateljima da ovaj sakrament ponovno uvodi čovjeka u stanje spašenosti i iskustvo mira. Uzimajući blago mudrosti iz neizmjerne riznice Biblije i kršćanske tradicije, izdvojio je i praktične savjete za očuvanje svetosti svakog vjernika.


Na koncu predavanja svi su sudionici tribine imali prigodu postaviti pitanja fra Tomislavu vezano uz temu i izrečene misli.
Važno je i spomenuti kako su članovi glazbene sekcije naše Frame svojom pjesmom doprinijeli svečanosti ove tribine.

Ovom prigodom vas pozivamo i na iduću tribinu koja će se održati idućeg ponedjeljka, 8. 10. 2018. u 19:00 sati, u prostoriji vjeronaučnog centra naše župe. Tema je „Posljedice ovisnosti – početak kraja obitelji“. Gost predavač bit će don Tonči Matulić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Svi ste dobrodošli!

 
2019  Župa Posušje