MOLITVENI IZLET ČITAČA I ČISTAČICA U JAJCE

izlet jajce 1

Čitači i čistačice u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Posušju otputovali su 14. rujna 2024. u kraljevski grad Jajce. Njih 43, predvođeni fra Robertom Pejičićem, nakon svete mise u Posušju, sjeli su u autobus, zazvavši pomoć Božju, uputili su se prema Jajcu.

Nakon predaha od vožnje i nakon kave u Šujici, nastavili su putovanje do Jajca. Ispred Franjevačkog samostana u Jajcu dočekao nas je ljubazni gospodin Franjo Leovac, kustos franjevačkog muzeja i naš vodič. Uveo nas je u Crkvu Svete Marije te proveo kroz etnološku, arheološku i sakralnu postavku muzeja. Tako smo tu vidjeli i čuli 2000 raznih stvari kao i sanduk sa ostacima posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Onda smo se uputili prema građevini iz perioda Srednjovjekovne Bosne, Tvrđavi u Jajcu. Naš vodič nam kazuje kako se ona nalazi na 470 metara nadmorske visine, da zauzima površinu od 4800m kvadratnih i da je duljina zidina 1300 metara. Pokazao nam je i Medvjed kulu koja je svojevremeno služila kao zatvor. Pričao je i o Sahat kuli te o hramu boga Mitrasa. Šetajući zidinama, izravno smo gledali crkvu svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke. Za ovaj zvonik smo imali čuti: Naime, kći srpskog despota Lazara je bila udata za Stjepana Tomaševića te je u miraz donijela moći svetog Luke. Tako je dala izgraditi i Zvonik uz crkvu u koji je dala ugraditi i te moći. Inače, izgradili su ga lokalni majstori, a visok je 23,15 metara. Na jugozapadnom dijelu Tvrđave nalazi se dio s kraljevskim grbom. Unutar zidina nalazila se i džamija i barutana. Važnu ulogu u izgradnji Tvrđave pridaje se Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću u 14. i 15. stoljeću. On je angažirao italijanskog arhitektu da uredi unutrašnjost dvora, podgrađe i obiteljske grobnice. Tako je nastala Kripta i katakombe izdubljene u živoj stijeni.

Hvala našem temeljitom vodiču Franji, a mi odlazimo na vodopad Plive. Samo sretnici mogu osjetiti te kapljice vode, vidjeti nevjerovatni prizor i čuti takav zvuk. Bogu hvala, i mi smo bili u toj ulozi. Vodopad se ubraja među 12 svjetskih najljepših vodopada. Visok je 22,2 metara.

Idemo do Svetišta koje se ubraja u najstarija u BiH, u Podmilačje. Kako nam je lijepo ispričao fra Nikica Vujica, ono datira iz 15. stoljeća. Crkvica Svetog Ive sagrađena je na lijevoj obali Vrbasa u gotičkom stilu. Preživjela je veliko osmanlijsko osvajanje 1463. godine kao i pad Jajca 1528. godine. Samo je 1993. u Domovinskom ratu srušena do temelja. No kip svetog Ive ostao je netaknut. Kakvo čudo!!! Danas je ona na desnoj strani Vrbasa.

Povijest svetišta smo pratili vrlo zainteresirano, ali smo morali dalje. Fra Nikica, veliko Vam hvala.

U restoranu na Velikom Plivskom jezeru, okrijepili smo se divno pripremljenom hranom i pošli do Malog Plivskog jezera gdje smo u rukavicama vode vidjeli 20 vodenica uz sedrenoj pregradi. Divota, u njih 6 još se melje brašno. Zahvalni Bogu na divno provedenom danu kao i sve drugo: veseli, puni dojmova vratili smo se kući.

izlet jajce

izlet jajce

izlet jajce

2024  Župa Posušje