Hodočašće u Svetu Zemlju


Fra Milan Lončar
Povjerenik za Svetu Zemlju

Trg fra Grge Martića 1, 88240  P o s u š j e
Tel.: mob. 00387(0) 63/311 643; fiksni: 00387(0) 39/685 295
E-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

H O D O Č A Š Ć E  U   S V E T U   Z E M L J U
Od 23. do 30. listopada 2018.
P R O G R A M   H O D Č A Š Ć A


1. dan, utorak, 23. 10.: Zagreb – Tel Aviv – Betlehem

Okupljanje hodočasnika u zagrebačkoj zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman oko 17,15 sati. Detaljan  pregled putnika i stvari te kratki razgovor sa svakim putnikom. Polijetanje u Tel Aviv u 20,15 sati izravnim letom izraelske kompanije Sun Dor (Broj leta: LY5182/1). Dolazak oko 23,30 sati po lokalnomu vremenu. U zračnoj luci Ben Gurion dočekat će nas predstavnik agencije Jerusalem Tours, koji će nam pružiti svu potrebnu pomoć pri ulasku u Izrael. Oko jedan sat vremena trebat će nam za carinsku kontrolu i dok dođemo do svoga autobusa (autobus će imati posebnu oznaku…). Nastavak putovanja autobusom u Betlehem. Smještaj u Mount David hotel. Hladna večera…, dogovor o nekim pojedinostima… Noćenje.


2. dan, srijeda, 24. 10.: Betlehem – Pastirska polja – Ein Karem - Betlehem

Nakon kasnog doručka (oko 9,30) polazimo iz hotela u 10,00 sati. Slijedi razgledanje Isusovog rodnog mjesta Betlehema. Tu ćemo posjetiti najstariju crkvu na svijetu, Crkvu Isusova rođenja i u njoj u ...  sati slaviti Sv. misu. Posjetit ćemo špilju Kristova rođenja, odakle se svake godine prenosi božićna polnoćka diljem svijeta. Razgledat ćemo Samostan sv. Katarine i Špilju sv. Jeronima, Dalmatinca, koji je tu prvi u povijesti preveo Bibliju na latinski jezik – Vulgata.Zatim se vozimo do Pastirskih polja…, a nakon toga idemo u Ain Karem, rodno mjesto sv. Ivana Krstitelja. Obilazimo crkvu Rođenja Sv. Ivana i crkvu Pohođenje BDM Elizabeti. Povratak u hotel u Betlehemu. Večera… Noćenje.

            P.s. Točno vrijeme svih Sv. misa na svim mjestima moguće je ugovoriti tek mjesec
                   dana prije polaska. Zbog toga se redoslijed razgledanja svetih mjesta
                   prilagođava našim mogućnostima.

3. dan, četvrtak, 25. 10.: Betlehem – Jerusalem – Betlehem

Nakon doručka vozimo se u Jerusalem. Razgledanje ćemo započeti s vrha Maslinske gore.
Pokazati izvana mjesto Uzašašća (danas džamija), posjetiti Crkvu Isusova plača, Getsemanski vrt, Baziliku agonije, gdje imamo namjeru slaviti Sv. misu Sv misa u ...   sati. Zatim posjećujemo Crkvu Uznesenja Marijina (naziva se i Crkvom Marijina groba, jer je tu Marija ležala u grobu prije nego je uznesena na Nebo). Ući ćemo u stari grad Jeruzalem kroz tzv. Vrata smeća i doći do Zida plača – najsvetijega mjesta na svijetu za Židove. Izaći ćemo na Križni put (Via dolorosa) i proći svih 14 postaja koje je Isus prošao idući prema Golgoti gdje je bio razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Kalvariju, ući u Isusov grob, dotaknuti Ploču pomazanja i negdje u crkvi Isusova groba sabrano se pomoliti (obvezatno čekanje u redu!). Povratak u hotel u Betlehemu. Večera… Noćenje.

 

4.  dan, petak, 26. 10.: Betlehem – Jeruzalem – Betlehem

Nakon doručka opet se vozimo u Jerusalem. Slijedi obilazak Sionske gore, Davidova grob, Dvorane posljednje večere, Crkve Usnuća Marijina (Sionska gora), gdje slavimo Sv. misu  u … sati. Zatim obilazimo Crkva sv. Petra in Gallicantu ili Crkvu Petrova zatajenja(gdje je Petar tri puta zatajio Krista). Nakon toga proći ćemo kroz Armensku četvrt i doći do Židovske četvrti, proći rimskom i bizantinskom glavnom ulicom Jeruzalema Cardo. Razgledat ćemo arheološke ostatke Jeruzalema iz 7. stoljeća prije Krista, arheološke ostatke iz vremena Makabejaca, kao i arheološke nalaze iz vremena Križara. Doći ćemo do glavnoga trga Židovske četvrti, gdje ćemo vidjeti (izvana) nedavno obnovljenu sinagogu Hurva i promatrati neobičan svijet ortodoksnih Židova. Posjetit ćemo tržnicu Mahanei Yehuda (živa, bliskoistočna, puna boja, mirisa i okusa...). Na kraju dana posjetit ćemo Memorijalni centar Yad Vashem  (moguće je organizirati ulazak u Muzej do 16,00 sati, jer već u 17,00 sati zatvara).  Povratak u hotel u Betlehem. Večera… Noćenje.

 

5. dan, subota, 27. 10.: Betlehem – Judejska pustinja – Mirtvo more – Qumran – Masada – Jerihon

Nakon doručka vozimo se u Judejsku pustinju; negdje ćemo u pustinji slaviti Sv. misu. Nastavak voženje do Mrtvoga mora gdje ćemo se kupati na jednoj od uređenih plaža. Mrtvo more je najniža točka na svijetu i nalazi se oko 400 metara ispod razine mora. U moru ima preko 30% soli i minerala i stoga je tisućama godina poznato po svom ljekovitom djelovanju. Kupat ćemo se na jednoj od organiziranih plaža s tuš-kabinama i svlačionicama. Nakon kupanja (plutanja) slijedi posjet Qumranu gdje je beduinski pastir slučajno pronašao čuvene svitke s Mrtvoga mora. Vidjet ćemo kratki film o životu Esena i obići arheološke ostatke drevnoga naselja. Slijedi posjet čuvenoj Herodovoj utvrdi Masadi (koja svoju povijest vuče iz Makabejskoga vremena) na kojoj se 73. godina poslije Krista utvrdila grupa židovskih pobunjenika Zelota i gdje je njih oko 1000 počinilo samoubojstvo. Prekrasna vožnja žičarom na vrh tvrđave i razgled impresivnih ostataka Herodove palače, kupališta, bazena, sinagoge itd. Nakon svega vozimo se u najstariji grad na svijetu Jerihon. Smještaj u hotel Jericho Resort Village.Večera… Noćenje.

 

6. dan, nedjelja, 28. 10. Jerihon - Galilejsko jezero – Kafarnaum – Nazaret

Ustajanje... Doručak... Nakon doručka uzimanje stvari, ulazak u bus i vozimo se do Brda Kušnje (Karantal), penjemo se žičarom, povratak... Zatim se vozimo Jordanskom dolinom do mjesta Yardenit, (obnova krsnoga obećanja i posjet „Posuškoj ploči“). Obilazimo sveta mjesta oko Galilejskog jezera: Tagbu , Kafarnaum, Gorau Blaženstava... Na Gori Blaženstava  slavimo Sv. misu u ... sati. Nastavljamo vožnju do Nazareta. Smještamo se u
Legacy Nazareth Hotel... Večera... Noćenje.          


7. dan, ponedjeljak, 29. 10. Nazaret – Kana Galilejska – Brdo Tabor - Nazaret

Ustajanje... Doručak...  Najprije posjet Bazilici Naviještenja tu slavimo Sv. misu u ... sati. Posjećujemo Crkvu sv. Josipa i Crkvu Marijina izvora. Zatim se vozimo u Kanu Galilejsku gdje ćemo obići Crkvu svadbe (obnova bračnih obećanja). Nastavak puta vodi nas do Gore preobraženja Tabor(vozimo se taksijem do vrha i nazad), posjećujemo Crkvu Preobraženja uz prekrasan panoramski pogled na okolna područja. Povratak u hotel u Nazaretu. Večera… Noćenje.

 

8. dan, utorak, 30. 10.:  Nazaret – Haifa - Tel Aviv – Zagreb

Ustajemo i doručak po dogovoru. Napuštamo hotel u Nazaretu... Put nas vodi u Haifu, lijepi sredozemni lučki grad na padinama gore Karmel. Obilazak crkve Stella Maris i Ilijine špilje. Panoramski obilazak Haife i posjet prelijepim bahajskim visećim vrtovima. Put nas potom vodi uzduž obale Sredozemnoga mora, pokraj Cezareje do Tel Aviva. Panoramski obilazak Tel Aviva, modernog i dinamičnog grada. Šetnja starim gradom Jafa i posjet Crkvi sv. Petra. U zračnoj luci moramo biti 3 sata prije polijetanja, tj. u 13,30 sati. U Zagreb polijećemo u 16,30 sati (Sun Dor; LY5182/2), a u Zagrebu smo u oko 19,25 sati po lokalnom vremenu.
 

Važna napomena:

 • Zrakoplovna kompanija Sun Dor, jer je čarter-let, pridržava sebi pravo promijeniti satnicu odlaska i povratka. Točno vrijeme saznat ćemo navrijeme i svatko će biti osobno obaviješten.
 • Sve destinacije u Programu su sigurne, te se ne treba bojati nemira ili bilo kakvih opasnosti.

Cijena aranžmana (pravljena na bazi najmanje 45 prijavljenih putnika) je :

 • 1.430 US$ po osobi u dvokrevetnoj sobi.
 • Nadoplata za jednokrevetnu sobu iznosi  350 US$.

Cijena uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Tel Aviv – Zagreb;
 • Pomoć prilikom ulaska u zemlju u bescarinskoj zoni;
 • 7 noćenja u tri različita vrhunska hotela (4*) na bazi polupansiona;
 • Klimatizirani autobus turističke klase za sve dane putovanja;
 • Licencirani lokalni vodič na hrvatskom jeziku;
 • Ulaznice za povijesne lokalitete (Qumran,  Masada sa žičarom) i neke crkve (Gora Blaženstava, Kafarnaum, Crkva Očenaša, Crkva in Gallicantu, Tabha,  Crkva sv. Ane …);
 • Prijevoz taksijem na brdo Tabor;
 • Ulaznice na organiziranu plažu na Mrtvom moru s tuš-kabinama i svlačionicama;
 • Sva parkiranja našega autobusa;
 • Napojnice vodiču i vozaču te u hotelima;
 • Putničko zdravstveno osiguranje za one koji putuju s hrvatskom putovnicom, i
 • Duhovnu pratnju.

Napomena: Ako putujete s nekom drugom putovnicom i ako već imate zdravstveno osiguranje, provjerite da li vas „pokriva“ na putovanjima u Izraelu i Palestini.

U cijenu nije uključeno:

 • Prijevoz do zračne luke pri dolasku u Zagreb i pri povratku;
 • Nošenje kovčega u hotelima;
 • Piće koje pojedinci budu naručivali uz objede, kao i ono što po dogovoru dodatno poduzmemo;
 • Usputna osvježenja (umjesto ručka).

Plaćanje: Gotovinom u Župnom uredu u Posušju (najbolje je srijedom, kada sam dežurni, prijavnicu i novac donijeti u okviru radnoga vremena, i to mi predati, ili novac i prijavnicu staviti u kuvertu s naznakom: Za fra Milana i predati dežurnom fratru). Samo oni koji su izvan FBiH mogu uplatiti preko računa: Milan Lončar, Trg fra Grge Martića 1, Posušje, UniCredit Bank d.d., Kardinala Stepinca bb, 88000 Mostar; SWIFT: UNCRBA 22; IBAN: BA 39 3382 0040 0408 5476, s naznakom: Hodočašće u Svetu Zemlju. Ukoliko novac šaljete preko računa, dužni ste troškove slanja na sebe preuzeti.

Uvjeti putovanja: Prijavljen je samo onaj koji je popunio i potpisao Prijavnicu (koju možete preuzeti OVDJE), te uplatio akontaciju od 400 US$, a ostatak u ratama ili kako se kome pokaže najzgodnije, najkasnije do 15. kolovoza 2018. Jasno da je moguće i više uplatiti kod prijave. Budući da sam dužan plaćati akontacije za zrakoplov i hotele, molio bih da se oni koji namjeravaju ići, što prije prijave.

Kod prijave (v. Prijavnicu) svaki je putnik dužan pribaviti i organizatoru hodočašća staviti na raspolaganje: osobne podatke (mjesto, datum i godinu rođenja), točnu adresu stanovanja, fiksni i mobilni telefon (ako ga posjeduje), e-adresu (ako je ima), broj hrvatske putovnice, datum izdavanja (putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od početka hodočašća) i OIB. Molim, Prijavnicu ispuniti ručno, a ne putem računala!

POSEBNA NAPOMENA:

 • U slučaju odustajanja od hodočašća 45 dana prije polaska, organizator Vam vraća sav novac.
 • Ako odustanete 15 dana prije polaska, možemo Vam još uvijek vratiti troškove smještaja, ali ne i troškove povratne zrakoplovne karte, a to iznosi 430 US$.
 • Ako si hodočasnik pravodobno pronađe odgovarajuću zamjenu, a to znači barem 20 dana prije polaska, vraća se sav novac.
 • U vremenu kraćem od 8 dana prije polaska zadržava se 100% uplata.

Hodočasnici slijede dinamiku skupine, koja je prvenstveno hodočasničkoga karaktera. Stoga je potrebno i duhovno se pripremiti na put i biti ispovjeđen (ukoliko ispunjavate uvjete za valjanu ispovijed), kako bismo mogli vjernički sudjelovati u misnim slavljima.

Sveta Zemlja je Peto evanđelje – tako ju je nazvao Ernest Renan – jer daje ne samo bolje nego i nenadomjestivo razumijevanje Svetoga pisma. Zato molim hodočasnike da, uz ostalo tijekom pripreme, svakako pročitaju četiri evanđelja.

Organizator hodočašća je: Fra Milan Lončar, povjerenik za Svetu Zemlju Hercegovačke franjevačka provincije Uznesenja BDM. Sve dodatne informacije možete dobiti na u uvodu istaknute mogućnosti komuniciranja s fra Milanom.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda izvođenja Programa. U nekim stavkama bit će moguć i dogovor.

Dodatne informacije o putovanju / hodočašću u Svetu Zemlju
Carinske formalnosti: Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine. Vrjednije (od 200 dolara) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz BiH/RH te prijaviti kod ulaza u Izrael, koji se uz depozit mogu koristiti. Odrasli hodočasnici mogu unijeti litru žestokoga pića, tri kg hrane, 250 grama cigareta, osobni glazbeni instrument i osobni nakit.

Putna prtljaga: U zrakoplov je dozvoljeno unijeti samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 7 kg). U ručnoj prtljazi ne smiju biti oštri predmeti (nožić, turpije za nokte, škarice…). Sve ostale stvari, sve vrste tekućina, krema pa i veće paste za zube treba stavite u veliki kovčeg koji se predaje u zrakoplov  (do 20 kg).

Novac: Izraelska novčana jedinica je Šekel. Postoje papirnate novčanice od 20, 50, 100 i 200 šekela i kovanice od 1, 5, i 10 šekela. U opticaju je i Američki dolar. Novac se može mijenjati u bilo kojoj banci ili u mjenjačnicama kojih ima u svim većim naseljima i gradovima. U većim trgovinama i hotelima primaju se i kreditne kartice – Visa, Master, Diners, American. Sve s može platiti dolarima osim što valja imati malo sitniša za odlazak u WC pogotovo ako treba ubaciti novčić u automat.

Klima. Temperatura u Izraelu u listopadu slična je temperaturi u Dalmaciji i Hercegovini u kolovozu.  Budući da postoje tri klimatske zone (sredozemna /zapadna obala/, planinska /Jeruzalem i okolna brda/ i topla /rijeka Jordan, Mrtvo more, pustinja Negev/), i klima je različita, ali uopćeno se može kazati  da je suha i ugodna.

Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Potrebno je imati odjeću dugih rukava i nogavica za obilazak svetih mjesta. Za večernje sate treba svakako ponijeti topliju odjeću, dok je za dnevno razgledanje dovoljna laganija i prozračnija odjeća.

Vrijeme. Službeno izraelsko vrijeme je jedan sat ispred vremena u BiH i Hrvatskoj; Izrael prelazi na ljetno računanje vremena, ali je u drugoj vremenskoj zoni, koja je 1 sat ispred naše.

Izraelski tjedan. Izraelski radni tjedan traje od nedjelje do četvrtka, a vikend je u petak i subotu. Većina trgovina koje su otvorene petkom zatvaraju se rano popodne prije početka židovskoga šabata koji počinje sa zalaskom sunca i traje do poslije izlaska sunca u subotu. Nakon zalaska sunca u subotu, navečer sve ponovno oživi i velik broj trgovina otvara od prestanka šabata do 23,00 sata.

Taksiji. Svi taksiji u Izraelu moraju imati ugrađen taksimetar koji mora biti uključen za sve lokalne vožnje. Vozila su bijele boje sa žutim znakom „Taxi“ i brojem dozvole sa strane.

Napojnice su uobičajena stvar u Izraelu, a iznose oko 10%. U boljim restoranima običaj je dati 12-15%.

Električna struja u Izraelu ima napon od 220 V/50 Hz. Većina utičnica u Izraelu ima tri pola pa se hodočasnicima savjetuje da imaju kod sebe adaptere. Međutim, europski sustav ogovara izraelskim utičnicama.

GSM telefoniranje. Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijenaminute poziva prema HR i BiH iznosi oko 2,50 € od 08 do 20 sati, noću oko 2 €, dok je cijena SMS poruke oko 0,50 €. Telefoniranje iz soba hotela je preskupo.

Milostinja i prilozi za crkve. Gdje god budemo slavili Sv. misu, običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu ili milostinju. U ostalim crkvama postoje kase pa je dobro ubaciti koji novčić za održavanje svetih mjesta (kršćana je u Svetoj zemlji jako malo, a većinu svetih mjesta čuvaju već stoljećima franjevci).

Kape i gaćice za kupanje. Kape na glavi su obveza za muškarce kad se posjećuje Zid plača (mi ćemo ih dobiti od agencije JerusalamTorus, a mogu se i iznajmiti). Zbog kupanja (plutanja) u Mrtvom moru, treba ponijeti potrebnu odjeću i jedan ručnik.

Novac, dokumenti i vrijedne stvari. U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati sa sobom.

Kupovanje suvenira. Na svakom mjestu koje posjećujemo može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično. S trgovcima se treba pogađati, a ne plaćati odmah traženu cijenu.

Lopovi. Kupovanje izvan trgovina je opasno jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
 

Naši  hoteli: Pogledajte njihove web-stranice kako biste znali gdje ćete privremeno stanovati. Najbolji su koje sam do sada imao. (Adrese čuvati i u slučaju večernjih izlazaka nositi sa sobom).

           
 MOUNT DAVID HOTEL – BETHLEHEM
Manger Street – Bethlehem
Tel.: +972-2-2766511
Fax: +972-2-2766514
http://www.mountdavidhotel.com

 JERICHO RESORT VILLAGE
P.O. Box 162, Jericho, Palestine
Tel.: +970 2 232 1255
Fax: +970 2 232 2189/187
www.jerichoresorts.com

 LEGACY NAZARETH HOTEL
Paul VI street , Nazareth 16100
Tel.: +972-4-9060000
Fax: +972-4-6576281
http://www.nazarethlegacy.com/

2019  Župa Posušje